Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20.4. Jihovýchodní Asie

Obyvatelstvo
Jihovýchodní Asie je opět nerovnoměrně rozmístěno. Nejvíce lidí je na Jávě (800/km), nejméně jsou osídleny vysokohorské oblasti. Nejvíce lidí se soustředí v hlavních produkčních oblastech rýže, která se pěstuje v nížinách při dolních tocích řek. Na svazích sopečných pohoří se budují terasovitá rýžová pole. Tím se chrání příroda před smýváním.
Většina obyvatel žije na venkově, ale hodně se stěhují do měst. Nejrychleji rostou hlavní města Indonésie a Filipín – Jakarta a Manila. Obyvatelé jsou většinou mongoloidního plemena a také míšenci s Austarlci. Národy – Jávanci, Vietnamci, Barmánci.
Hlavně jsou zde budhisté a islámci. Na Filipínách katolíci. Země byly koloniemi. Boj mezi komunisty a neko munisty.
Nekomunistické země se spojily v Asean, což je sdružení národů JV Asie. – politicko-ekonomické uskupení, hospodářská spolupráce, kulturní růst členských zemí. Laos a Vietnam se otevírají světu.

Zemědělství
Většina obyvatel zaměstnána v zemědělství a plodina je rýže, až tři úrody ročně. Exportéry jsou např. Barma, Thajsko. Dále se pěstují luštěniny, batáty, maniok, cukrová třtina a tropické ovoce. Evropané zavedli v asii plantážniství a pěstuje se zde kaučuk (Malajsie a Indonésie), palma olejná a kávovník (Indonésie, Filipíny).

Na území Barmy, Thajska a Laosu se nachází Zlatý trojúhelník, který je nechvalně známý pěstováním plodin poskytujících drogy. Hlavně se jedná o mák setý, z jehož makovic se získává opium (heroin). Zlatý trojúhelník je největší produkční oblastí drog na světě.
Živočišná výroba má druhořadý význam, zaměřuje se na chov skotu, bůvolů a prasat. Významný je rybolov.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Asie-charakteristika 1
Fauna a flora Asie 2
Rozdělení Asie 3
Asijští draci 4
20. Jižní a jihovýchodní Asie ( Indie, Malajské souostroví )
20.1. Jižní a jihovýchodní Asie
20.2. Indie
20.3. Jihovýchodní Asie
20.4. Jihovýchodní Asie
20.5. Jihovýchodní Asie
20.6. Indonésie
21. Východní Asie ( Japonsko, Čína )
21.1. Východní Asie
21.2. Čína
21.3. Čína
21.4. Japonsko
21.5. Japonsko
Články na hledaný výraz "Asie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat