Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20.2. Indie

Na severu je velehorské pásmo Vysoký Himaláj s nejvyšší horou Indie (Kančendženga). Na jih od Himalájí se rozprostírá Indoganžská nížina s nánosy himalájských řek. Protékají tudy G+B. Převládá zde teplé monzunové podnebí se suchpoui zimou a teplým a vlhkým létem. Na návětrných svazích jsou extrémní hodnoty srážek.

V podhůří a v nížinách najdeme tropické vždyzelené monzunové lesy, v jorách jsou horské smíšené a jehničnaté lesy, ve vyšších polohách horské louky a na Dekánské plošině savany.
Obyvatelstvo – jedná se o mnohonárodnostní stát, nejpočetnější jsou indoevropské národy (Hindustánci), pak Bihárci, Bengálci a Asámci. Je zde více než 700 jazyků a dialektů – z toho 15 hlavních jazyků. Úřední jazyk je hindština a angličtina. Nežádoucí jev obyvatelstva je kastovnictví, asi 3000 kast, z nichž na nejnižší úrovni je kasta nedotýkatelných, která je nejvíce diskriminována.

Indie je nejlidnatější stát světa. Většina lidí žije na venkově, ve městech jen 28%.
Jedná se o rozvojově agrární průmyslový stát s velkým surovinovým bohatstvím. Zemědělství je spíše zaostalé a samozásobitelské. Je závislé na klimatu, zemědělství zaměstnává přes 60% obyvatel státu.

Dominuje rostlinná výroba – „zelená revoluce“, daří se zvyšovat výnosy. Pěstuje se hlavně rýže, pšenice, proso, kukuřice a ječmen. Podzemnice, cukrová třtina, fazole, banány, čaj a koření (pepř, chilli, zázvor). Z technických plodin bavlník a juta.

Živočisšná výroba je rozsáhlá, al emálo produktivní. Skot, buvoli, velbloudi, kozy, sloni.
Průmysl je hlavně textilní (zpracování bavlny a juty) a potravinářský. Dále těžební, metalurgie, elektrárenství, petrochemie a strojírenství. Dále koberce a šperkařství.

Hospodářská střediska jsou Kalkata – textilní prům., zprac. juty, potravinářský průmysl (čaj), strojírenství. Bombaj – textilní (bavlna), strojírenství a petrochemie. Na jihu Madrás – hutnictví, strojírenství, petrochemie, potravinářství.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Asie-charakteristika 1
Fauna a flora Asie 2
Rozdělení Asie 3
Asijští draci 4
20. Jižní a jihovýchodní Asie ( Indie, Malajské souostroví )
20.1. Jižní a jihovýchodní Asie
20.2. Indie
20.3. Jihovýchodní Asie
20.4. Jihovýchodní Asie
20.5. Jihovýchodní Asie
20.6. Indonésie
21. Východní Asie ( Japonsko, Čína )
21.1. Východní Asie
21.2. Čína
21.3. Čína
21.4. Japonsko
21.5. Japonsko
Články na hledaný výraz "Asie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat