Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

23.3. USA

Obyvatelstvo
Žije zde asi 280mil. obyvatel. Na východě se nachází největší světová megalopole, což je urbanizované území mezi Bostonem a Washingtonem. Žije zde více než 50mil. obyvatel. Jsou zde zastoupena všechna lidská plemena od europoidního typu po mongoloidní. V USA žijí hlavně Angloameričani. Dále indiáni, Eskymáci (Aljaška). Náboženství je různé od protestantství po římskokatolické, židovské, muslimské, ale díky menšinám se sem dostala i náboženství asijská a indiánská náboženství. Výrazné přistěhovalectví.

Hospodářství
- je to nejvyspělejší stát světa, ale jeho procentualně klesá
- HDP se zkládá především z terciálního a kvartálního sektoru
Asi 70% průmyslu je soustředěno v průmyslovém pásu, které se táhne v oblasti Boston – podél jezer – Chicago. Je zde zastoupeno jako hutnictví, strojírenství, potravinářství, chemický průmysl, raketová a kosmická technika, elektrotechnika, textilní průmysl. Dále se soustředí v jihovýchodní oblasti, kde je centrem Atlanta. Těžební, hutnictví hliníku, petrochemie, textil, oděvní, potravinářský a také náročná elektronika pro letecký průmysl a kosmický výzkum.
Nejrychleji se ale vyvíjí tichomořské pobřeží, kde vzniká až 15% průmyslové produkce USA. Hlavními městy jsou San Francisco a Los Angeles. Výroba zbraní, letadel, petrochemie, technologie založené na vědeckém výzkumu. Hollywood filmy; Mezi San Francisco a San José – silikonové údolí – výpočetní technika.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Severní Amerika - Kanada, USA
USA
23. Severní Amerika – USA
23.1. USA
23.2. USA
23.3. USA
23.4. USA
23.5. USA
23.6. USA
24. Přesídlenecké země - Kanada
24.1. Kanada
24.2. Kanada
24.3. Kanada
Články na hledaný výraz "USA a Kanada" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat