Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21.4. Afrika

Živočišná výroba je omezena z důvodu tropických nemocí, také vzhledem k tradici, kdy stádo bylo projevem bohatství. Také zde není zpracovatelský průmysl pro živočišnou produkci, obilovin je také nedostatek. V tropických oblastech jsou proto nahrazovány batáty, maniokem, jamami a ovocem. V sušších oblastech se chovají kozy a ovce, např. JAR je hlavním vývozcem vlny, na severu se ještě chovají velbloudi. Dále je praktikován rybolov.

Surovinové zdroje mohou v některých zemích předčit zemědělské produkty.
Jedná se zde hlavně o průmysl primární zpracovatelský, potravinářské závody, textilie, koberce, kovotepectví, ve vyspělých státech jako je JAR, SAfrika a nejvyspělejší státy Guinejského zálivu i strojírenský a chemický průmysl.

Afrika je hlavně dodavatel surovin a odběratel výrobků. Územně se v severní Africe a případně ještě Súdánu nacházejí relativně vyspělé státy, například v Libyi nastal politický obrat. V západní Africe jsou země, které byly kolonizované Francií, nyní jsou zde národnostní střety a převraty (pěstování palmy olejné, bavlna, arašídy, káva, kakao, těžba železa, barevných kovů, drahých kovů, diamantů). V centrální Africe – Zair, Sahel – nic moc. Východní Afrika, tam se nejvíce vyskytuje AIDS, ale jsou zde i safari, ale jezdí se sem, také proto, že zde byly nalezeny ostatky člověka, vznik.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Afrika - Západní, Centrální
Východní a Jižní Afrika
Subsaharská Afrika
Islámská Afrika a JZ Asie
Afrika-Charakteristika
21. Afrika
21.1. Afrika
21.2. Afrika
21.3. Afrika
21.4. Afrika
Články na hledaný výraz "Afrika" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat