Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24.2. Kanada

Těžební průmysl – světpově významná je těžba rud barevných a nebarevných kovů. Zabírají v těžbě zinku, uranu a niklu 1. místo na světě. Dále těžba mědi, olova, zlata, stříbra, platiny. Rudy barvných kovů se těží ve východní části Lauretánské plošiny. Značné zásoby ropy a zemního plynu – Alberta, dolní tok Mackenzie, šelf Severního led. oceánu.) Draselné soli v Saskatchewanu.
Hutnictví železa a oceli je soustředěno na jihovýchodě státu, hlavními centry jsou Hamilton. Hliník – jeho zpracování v blízkosti hydroelektráren – v Britské kolumbii (2m). Zpracování niklu v Sydbury v Ontáriu a Lyn Lake v Manitobě. Elektrárenství – téměř 60% elektřiny vyrábějí hydroelektrárny (La Grande a Churchill na Labradoru), 15% energie je z jaderných elektráren.

Strojírenství – hlavní odvětví je dopravní strojírenství – výroba automobilů (Windsor, Toronto, Oshawa), výroba letadel (Toronto, Montréal, Winnipeg), výroba lokomotiv a vagónů. Další obory strojírenského průmyslu jsou výroba obráběcích strojů, zemědělských strojů, zařízení pro jadernou energetiku, elektrotechnika a elektronika.

Petroechemie – Alberta -> Edmonton a Calgary, přístavy Vancouver a Quebec.

Dřevozpracující průmysl a papírenský – významný exportér dřeva a největší výrobce novinového papíru na světě. Závody najdeme ve Vancouveru, Montréalu, Edmontonu, papírny – Thunder Bay, Ottawa, Gatineau a St. John.

Potravinářství – výroba masa, mléka a zpracování ryb v přístavech.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Severní Amerika - Kanada, USA
USA
23. Severní Amerika – USA
23.1. USA
23.2. USA
23.3. USA
23.4. USA
23.5. USA
23.6. USA
24. Přesídlenecké země - Kanada
24.1. Kanada
24.2. Kanada
24.3. Kanada
Články na hledaný výraz "USA a Kanada" naleznete na bezuceni.cz


Článek podporuje:
lisovna, vstřikování plastů, plastové žetony

Žádné komentáře:

Okomentovat