Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

23.1. USA

podnebí
Vycházíme z klimatického pásma, které je povětšinou subtropické a mírné.Havaj, Florida – tropické podnebí. Aljaška – subarktické a arktické. Vlhčí je západ, poté východ v subtropickém pásu, kde se uplatňuje monzunové proudění. Nejvlhčím místem jsou Hawajské ovy x Údolí smrti.Nejsou zde rovnoběžková horstva, která by bránila pronikání studeného vzduchu na jih a teplého na sever. V zimě vanou otevřenou planinou blizzardy (pokles teploty až o 20°C!). Kordillery omezují přímořský podnebný vliv Tichého oceánu na úzký pás pobřeží. Území na východ od Kodiller má vnitrozemské klima.

hydrosféra
Hlavní rozvodí prochází západním pobřežím ameriky – v Kordillerách. Většina plochy kontinentu je odvodňována do Atlantského oceánu. K úmoří Tichého oceánu náleží asi 10%, Severnímu 5%. Bezodtokové oblasti – 10%. Různé vodní toky a jezera (tektonická), např. Sv. Vavřince, Niagárské vodopády ( mezi Erijským a Ontariem ), Mississippi, Yukon, Ohaio, kanály, Hudson (NY). Hydroenergetika – Colorado, Columbie, Tenesee..4.nejdelší na světě je Mississippi.

půdy
Nejúrodnější jsou Centrální roviny a planiny, je to zemědělská základna USA. V horských oblastech jsou lesní porosty, také na severu a na Aljašce


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Severní Amerika - Kanada, USA
USA
23. Severní Amerika – USA
23.1. USA
23.2. USA
23.3. USA
23.4. USA
23.5. USA
23.6. USA
24. Přesídlenecké země - Kanada
24.1. Kanada
24.2. Kanada
24.3. Kanada
Články na hledaný výraz "USA a Kanada" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat