Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21.3. Afrika

Hospodářství a zemědělství
Nejvíce obyvatel je zaměstnáno v primární sféře, dále následuje sekundární a v místech cestovního ruchu terciální sfra. Roste také počet městských sídel, kde však jsou značné sociální rozdíly mezi předměstím a centrem, v němž je soustředěno bohatství státu. JAR je celkem vyspělý stát, kde jsou velká města jako je Pretoria, Kapské město, Durban – velké přistěhovatelství.

V primární sféře tvoří problém přírodní podmínky, takže v suchých místech se pěstovat nedá a ve vlhkých tropických pralesech také ne. Je zde opravdu málo využitelné zemědělské půdy, která se nachází hlavně v oblasti savan. Také je zde nízká úroveň mechanizace a chemizace (omezený výzkum a není zapojení vědy).

Existuje snaha pomoci těmto státům, aby se zvýšila potravinová základna, ale naráží zde na nevzdělanost, lidé nechtějí přijmout nové poznatky a je zde také málo kvalifikovaných pracovníků. Také je problém v plodinách, protože kvůli koloniálnímu obchodu se zde pěstovaly plodiny na vývoz, zatímco chyběli ty základní obiloviny jako je pšenice, rýže a kukuřice. Proto zde najdeme hlavně plodiny kategorie pochutin jako je káva (Guinej. záliv), čaj (východní afrika, z Asie), kakao, tropické a subtropické ovoce, olejnatiny (podzemnice a palma olejná), textilní plodiny (bavlníky), koření (východ), cukrová třtina. Lepší úroveň se nachází na plantážích, kde je jistá mechanizace a pokrok, ale samozásobitelské pěstování je nedostatečné.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Afrika - Západní, Centrální
Východní a Jižní Afrika
Subsaharská Afrika
Islámská Afrika a JZ Asie
Afrika-Charakteristika
21. Afrika
21.1. Afrika
21.2. Afrika
21.3. Afrika
21.4. Afrika
Články na hledaný výraz "Afrika" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat