Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24.4 Austrálie

Stát na Australské pevnině, Tasmánii a na přilehlých ostrovech Indického a Tichého oceánu. Je to 6. největší stát světa.

Přírodní poměry
Australský kontinent má poměrně málo členité pobřeží. Na severu vybíhají dva rozsáhlé poloostrovy – Arnhemská země a poloostrov York, mezi nimiž je Carpentarský záliv. Severovýchodní pobřeží lemuje největší korálový útvar na zemi a sice Velký bariérový útes, dlouhý 2000 km a široký 0,3- 2 km. Na jihu najdeme Velký australský záliv a Bassův průliv oddělující Tasmánii od austrálie. Povrch je tvořen většinou rovinami, tabulemi a pánvemi. Nejstarší částí Austrálie je rozlehlá parovina Západoaustralské plošiny s ouštním charakterem (Velká písečná p., Gibsonova, Velká Viktoriina, McDonnellovo a Müsgraveovo pohoří). Střed pevniny Středoaustralská pánev s nížinami při Carpentarském zálivu s Velkou artéskou studní a proláklinou Eyrova jezera (-16). Nížiny při řekách Murray a Darling nma JV země. Podél východního pobřeží se táhne Velké předělové pohoří, nejvyšší jsou Australské Alpy s Mount Kosciusko.

Většinu území tvoří bezodtoké oblasti (64%). Jedinou velkou řekou je Murray s přítokem Darling. Kromě Eyrova jezera zde také najdeme Torrensovo a Gairdnerovo. pro hospodářství mají veliký význam artéské pánve. Ve vnitrozemí se tvoří creeky. Na severu převládá tropické podnebím, většina je jinak subtropická. Převládá vnitrozemské podnebí, jen sever a sv jsou ovlivněny monzunovým prouděním. Dlouhodobou izolací od ostatních kontinentů se vytvořila pro Austrálii charakteristická fauna a flóra. Vyskytují se zde ptakořitní, vačnatci, charakteristické jsou cykasovité rostliny, stromovité kapradiny, přesličníky, blahovičníky, kterých roste v Austrálii 600 druhů. Původní zvířena je zastoupena ježurou, ptakopyskem, koalou, klokany..Potíže způsobili dovezení králíci a opuncie.
Najdeme zde hodně parků a rezervací (Královský NP vyhlášený už r. 1879), Velký bariérový útes.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Austrálie a Oceánie
Obyvatelstvo,hospodářství Austrálie
24.4 Austrálie
24.5. Austrálie
24.6. Austrálie
CR (cestovní ruch) Austrálie a Oceánie
Články na hledaný výraz "Austrálie a Oceánie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat