Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21.1. Východní Asie

Hospodářství
Jediným ekonomicky vyspělým státem je Japonsko, které se řadí do G7. Ke středně rozvinutým státům patří Asijští tygři (Korejská republika a Taiwan). Korejská republika je jako jediný tygr země s rozvojm hutnictvím, těžkým strojírenstvím (kvalitní uhlí a železná ruda), ale k hlavním produktům země patří automobily, elektronika, optika a textilní výrobky.
Taiwan. Taiwan je nově industrializovaná země, v níž je hlavním průmyslovým odvětvím lehký průmysl (hlavně elektrotechnika). Dále počítačová technika. Z rozvojovým agrárním zemím patří Mongolsko, Korejská lůidově demokratická republika a Čína.

Zemědělství
většina obyvatel je zaměstnána v zemědělství. Intenzivní zemědělská ýroba je rozvinutá především v Japonsku. V zemědělství dominuje rostlinná výroba. Základní plodinou celé oblasti jsou obiloviny, především rýže, pšenice a kukuřice. Významné jsou také brambory, sója, podzemnice olejná a cukrová třtina. Pro vývoz se pěstuje hlavně bavlník, čajovník a tabák.
Živočišná výroba se soustředí na chov prasat a drůbeže. Významný je také rybolov.

Průmysl
Čína, KLDR a Mongolsko jsou zaměřeni hlavně na těžbu surovin,hutnictví a strojírenství. Nově industrializované země Jkorea a Taiwan se specializují na elektrotechniku, přesno mechaniku, výrobu spotřebního zboží. Nejrozsáhlejší průmyslová výroba je v Japonsku (vyspělé hutnictví, energetika, strojírenství, špičková elektronika, moderní chemický průmysl – plasty, cement, papír).

Britské nezávislé území Honkong a portugalské závislé území Macao přešla na základě předchozích smluv pod správu Číny. honkong r. 1997 a Macao r. 1999.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Asie-charakteristika 1
Fauna a flora Asie 2
Rozdělení Asie 3
Asijští draci 4
20. Jižní a jihovýchodní Asie ( Indie, Malajské souostroví )
20.1. Jižní a jihovýchodní Asie
20.2. Indie
20.3. Jihovýchodní Asie
20.4. Jihovýchodní Asie
20.5. Jihovýchodní Asie
20.6. Indonésie
21. Východní Asie ( Japonsko, Čína )
21.1. Východní Asie
21.2. Čína
21.3. Čína
21.4. Japonsko
21.5. Japonsko
Články na hledaný výraz "Asie" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat