Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24. Přesídlenecké země - Kanada

Kanada
Stát na severu severoamerického světadílu, který sousedí se třemi oceány – Tichý, Atlantský a Severní ledový. K území patří řada ostrovů, na severu Artické souostroví, na východě Newfounland a na západě Vancouver.

Kromě USA nemá Kanada hranice s jiným státem. Svou rozlohou je to 2. největší stát světa.
Kanada má velice členité pobřeží, hluboko do pevniny sahá Hudsonův záliv. Na seveu je Artická nížina. Téměř polovinu státu zabírá Kanadský štít, což je rozsáhlé pahorkatinové a plošinné území, které se rozkládá on Labradoru až po Velká jezera na jihu a povodí řeky Mackenzie. Tichý oceán je lemován pásmem Kordiller. Zde se také nachází nejvyšší hora Kanady Mt. Logan. Ve střední části země najdeme Velké planiny, které stupňovitě klesají k východu. Do jihovýchodní části zasahuje z USA výběžek Appalačského pohoří.

Kanada má hustou říční síť – řeky jsou používány pro dopravu, ale i pro energii. Nejdelší řekou je Mackenzie. Další významnou řekou je řeka sv. Vavřince. Energeticky významná je Columbie v JZ Kanadě, kde se nachází kaskáda elektráren. V Kanadě se také nachází hodně sladkovodních jezer (Velká jezera při hranicích s USA, Velké Medvědí jezero, Velké Otročí jezero, Winnipeg).


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
Severní Amerika - Kanada, USA
USA
23. Severní Amerika – USA
23.1. USA
23.2. USA
23.3. USA
23.4. USA
23.5. USA
23.6. USA
24. Přesídlenecké země - Kanada
24.1. Kanada
24.2. Kanada
24.3. Kanada
Články na hledaný výraz "USA a Kanada" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat