Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

22. Latinská Amerika

Termínem latinská Amerika označujeme státy celého kontinentu Jižní Ameriky, Mexiko a malé státy označované jako banánové republiky – státy Střední Ameriky.
Státy – Mexiko, Guatemala, Belize, Salvador, Honduras, Nikaragua,Kostarika, Panama, Kuba, Jamajka, Dominikánská republika, Haiti, Portoriko, ..Kolumbie, Venezuela, Guyana, Surinam, Francouzská Gyana, Ekvador, Peru, Brazilie, Bolívie, Chile, Paraguay, Argentina a Uruguay.
Organizace Merkosur – splečný trh jižní Ameriky (Brazílie, Argentina, Uruguay, Paraguay, Chile).

Povrch
Středem Mexika probíhá vulkanické pásmo, spojující systém Kordiller a Andy. Jsou zde pohoří jako Sierra Madre Occidental a Oriental, sopky Popocatépetl, Citlaltépl; Yucatánský poloostrov je nížinatý. Na kontinentě Jižní Ameriky rozlišujeme dle výškové členitosti Brazilsko-guyánský štít, což je nejstarší část kontinentu, která prošla složitým vývojem. Nachází se zde Brazilská a Guanská vysočina. Ve Venezueli je největší vodpád Salto Angel (979m). Dálším velkým celkem jsou Andy, které jsou pokračováním Středoamerického pásma Kordiller. Jsou asi 9000 km dlouhé a mladé, projevuje se zde zemětřesná a sopečná činnost. Světadíl je lemovaný Peruánsko-chilským příkopem. Najdeme zde jezero Titicaca.
Tento štít je tvořen asi 30 horskými pásmy, Andy se dělí např. na Karibské, Pobřežní, Severozápadní, Ekvadorské, Peruánské, Střední (nejširší 700km), Chilské, Chilsko-argentinské, Patagonské Andy. Nejvyšší je Acocangua, která má 6959 m.
Dalším celkem je Patagonie, kde najdeme Patagonskou plošinu. Území bylo modelováno ledovcem a jedná se o suché území, protože leží ve srážkovém stínu And.
Orinocká a Amazonská nížina tvoří největší říční nížinu na světě, najdeme zde kromě A. a Or. Madeiru, Araguiaia. La Platská nížina se rozkládá na území Argentiny, Uruguay a Paraguay. Řeka Paraná, najdeme zde zatím největší nádrž na světě Itaipu.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
22.1. Latinská Amerika
22.2.Mexiko
22.3.Státy střední Ameriky
22.4.Brazílie
22.5.Argentina
22.6.Kolumbie, Venezuela, Ekvádor, Bolívie
22.7.Peru, Chile, Paraguay, Uruguay
Jižní Amerika
Jižní Amerika-obyvatelstvo,hospodářství
Brazílie,Argentina
Články na hledaný výraz "Latinská Amerika" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat