Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Služby nabízené Internetem I.

E-mail - elektronická pošta - je základní a nejrozšířenější službou, kterou Internet poskytuje. Pro e-mail je charakteristická vysoká rychlost přenosu informací a nízké náklady spojené s přenosem. Náklady bývají obvykle součástí připojení. Další výhodou může být pohodlí spojené s tvorbou, zpracováním a archivováním textových zpráv, případně souborů, které mohou být součástí e-mailu. Při přenosu velkého množství dat musíme však počítat s omezením velikosti přenášených dat. E-mail je často používán ke komerčním účelům (zejména v marketingové komunikaci). Výhodou jsou až 20krát nižší náklady než u klasického direct mailu.

WWW - World Wide Web (celosvětová pavučina) - nejmladší, ale vedle e-mailu nejrozšířenější, služba Internetu. WWW jsou HTML stránky nebo-li textové soubory obsahující kromě textu ještě tzv. hypertextové odkazy na další dokumenty. Textové soubory jsou často doplněny obrázky, animacemi, hudbou, videosekvencemi. WWW stránky nabízejí platformu pro celou škálu komerčních služeb. V současné době jsou využívány pro prezentace podniků, služeb či jednotlivců a stále více pro přímý prodej.

FTP - služba pro přenos souborů - FTP sloužila především k přístupu do veřejně přístupného depozitáře souborů a umožňovala přenos těchto souborů. Přístup FTP je výhodnější použít v případě výběru většího počtu souborů najednou. Dnes tuto službu využívají především hardwarové a softwarové organizace nabízející zákazníkům návody, demo verze produktů, update, atd. FTP je využíván jako nástroj technické podpory a poprodejních služeb. Pro stahování souborů je dnes možné využít WWW.

Telnet - přístup ke vzdálenému počítači - ze svého počítače můžete ovládat jiný vzdálený počítač. Telnet je využíván většinou Internetovými specialisty pro vzdálené řízení serverů, případně pro vzdálený přístup do knihovních systémů. Má význam pro speciální aplikace.

Žádné komentáře:

Okomentovat