Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Legislativa spojená s Internetem III.

Ochrana osobních údajů – vychází rovněž z principu volnosti na Internetu. Dochází zde často k porušování práv na ochranu osobnosti, které vycházejí z Občanského zákoníku (např. ochrana proti zneužití jména, zveřejnění fotografie). Je to dáno především informačními možnostmi Internetu, na druhé straně je ovšem problém rovněž v tom, že uživatelé Internetu ochotně sami sdělují informace o sobě, v podstatě komukoli, vyplňováním různých anket a dotazníků. Obě strany, jak provozovatelé, tak uživatelé, by se měli řídit zákonem č. 101/2000 Sb. O ochraně osobních údajů.

Informační kriminalita – Internet je na rozdíl od dopisů schopen velmi rychle, snadno a masově rozšiřovat informace, které mohou být v rozporu se zákonem. Mohou to být texty a informace o rasové nesnášenlivosti, hnutí potlačující lidská práva atd. Vážnější situace může nastat, pokud dojde k modifikaci nebo zneužití určitých informací např. o kapitálovém trhu, na základě kterého může dojít ke špatnému obchodu a způsobení několikamiliónových škod klientovi. Zjistit v tuto chvíli odpovědnost bude velmi náročné.

Elektronický obchod – hlavními překážkami je přístup pozitivistického práva a otázka bezpečnosti a ochrany dat, což je spíše problém technologický.

Mezinárodní komise OSN pro světový obchod UNCITRAL vydala vzorový zákon o elektronickém obchodu, podle kterého jsou vytvářeny jednotlivé národní zákony, které říkají, že elektronická dokumentace = papírové dokumentaci, co je to digitální podpis, atd.

Změny v zákonech dotýkajících se podnikání na Internetu:

Nejpodstatnější normy z hlediska provozování Internetového byznysu jsou:

Zákon o ochraně osobních údajů

Autorský zákon

Zákon o elektronickém podpisu

Novela občanského zákoníku

Žádné komentáře:

Okomentovat