Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Legislativa spojená s Internetem I.

Soudní znalec a právní expert přes informatiku, Doc. Ing. Vladimír Smejkal, CSc., ve svých přednáškách uvádí, že Internet sám právně neexistuje, tzn. že Internet není žádná existující osoba v právním slova smyslu, tudíž nemůže nabývat práv a závazků. Internet je množina jednotlivých subjektů práva, kterými jsou např. množina serverů, provozovatelů, sítí, kabelů.

Internet není osoba, ale jako jev existuje, můžeme proto definovat jednotlivé účastníky právních vztahů, které na Internetu vznikají. Z toho vyplývá, že nelze říci, že by na Internetu neplatil právní řád. Vzhledem k tomu, že skutečnosti, které se v souvislosti s Internetem vyskytují, jsou nové, dochází k tomu, že mnohdy neexistuje právní úprava, která by danou situaci řešila, neboť nikdo nepočítal s tím, že něco takového může nastat. Na Internet se vztahují platné právní normy, ale v mnohých momentech záležitosti související s Internetem stojí mimo právo, protože se jimi právo ještě nezabývalo.

Komplikace se vyskytují zejména v té souvislosti, že Internet má globální charakter. Naproti tomu právo vyznává princip teritoriality a až na výjimky právní úprava platí na daném místě. Pohybujeme-li se tedy na Internetu, je velmi těžké rozpoznat, kde vlastně jsme a podle jakého národního práva se v tu chvíli právní vztah vytváří.

Žádné komentáře:

Okomentovat