Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Živnosti se rozdělují podle předmětu činnosti na:

1) Živnosti obchodní

2) Živnosti výrobní

3) Živnosti poskytující služby


Zdroj kapitálu – podnikatel (živnostník) vkládá do podnikání svůj majetek – vlastní kapitál, který tvoří základní jmění. Může získat i cizí kapitál.

Kompetence řízení – podnikatel řídí svůj podnik zpravidla sám a sám také jedná navenek s třetími osobami.

Zánik podniku – nastane smrtí podnikatele, jestliže nepokračují přímí dědicové, zánikem právnické osoby, uplynutím doby, pokud byla stanovena, rozhodnutím živnostenského úřadu.


Postup při založení podniku – právní náležitosti
Ohlašovací živnost - se zakládá ohlášením živnostenskému úřadu. Fyzická osoba v ohlášení uvede jméno a příjmení, trvalé bydliště, rodné číslo, místo podnikání a údaj, zda jí soud nebo správní orgán uložil zákaz činnosti týkající se provozování živnosti. Ohlašuje-li novou živnost osoba zapsaná v obchodním rejstříku, připojí výpis z tohoto rejstříku tj. obchodní jméno, předmět podnikání, identifikační číslo organizace (IČO). Fyzická osoba je povinna připojit výpis z trestního rejstříku trestů (ne starší 6 měsíců) a u ohlašovací řemeslné a vázané živnosti doklad o odborné způsobilosti. Právnická osoba v ohlášení uvede obchodní jméno, sídlo, právní formu, jméno a bydliště osoby, která je statutárním orgánem, osobní údaje odpovědného zástupce, identifikační číslo organizace, předmět podnikání. Právnická osoba je povinna připojit výpis z rejstříku trestů svého odpovědného zástupce. Na základě těchto náležitostí živnostenský úřad vydá nejpozději do 15 dnů po ohlášení živnostenský list.

Koncesované živnosti - vznikají na základě žádosti o vydání koncese podané na živnostenský úřad.

Živnostenský úřad rozhodne o koncesi do 60 dnů od podání žádosti a vydá koncesní listinu.

Žadatel je povinen zaplatit stanovený poplatek. Živnostenský úřad zapíše podnikatele do živnostenského rejstříku.

Žádné komentáře:

Okomentovat