Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Evropské sdružení volného obchodu (ESVO)

– Evropské sdružení volného obchodu (ESVO) pracuje od roku 1958. Je zaměřeno na volný obchod průmyslovým zbožím a na odstranění celních a obchodních překážek. Má čtyři členy: Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island.

Evropská rada (ER) – byla založena v roce 1949 pro podporu hospodářské, sociální a kulturní spolupráce evropské demokracie. Nejvýznamnější je činnost Evropského soudního dvora pro lidská práva.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) – Vznikla jako koordinační organizace pro zavedení Marshallova plánu. (Hospodářská pomoc USA evropským zemím na obnovu jejich
hospodářství po skončení druhé světové války.) Poválečná vláda ČSR o tuto pomoc také jevila zájem, ale na přímí zásah SSSR byla nucena ji odmítnout (1948). OECD hraje významnou koordinační roli v oblasti rozvoje západních států. Snahou této organizace je integrovat hospodářské bloky Evropy, Severní Ameriky a Japonska.

Mezinárodní měnový fond (MMF) – MMF je mezinárodní vládní organizací, která vznikla v roce 1945. Jejím úkolem je především:
1) umožňovat vzájemné konzultace členských států o mezinárodních měnových a platebních otázkách

2) působit na udržení stability devizových kurzů

3) přispívat k vytvoření volné mnohostranné mezinárodní platební soustavy

4) poskytovat členským zemím devizové úvěry


Československo patřilo mezi zakládající státy, ale v roce 1954 vzhledem k vývoji politické situace z MMF vystoupilo. V současné době tato organizace sdružuje 154 států celého světa. V roce 1993 byla ČR znovu přijaty za řádného člena MMF.

Žádné komentáře:

Okomentovat