Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KB vytvářejí svoje zisky především z rozdílu mezi přijímanými úroky z poskytnutých úvěrů a mezi úroky vyplácenými svým klientům.

Tento rozdíl se nazývá bankovní rozpětí a slouží k poskytnutí nákladů banky a k tvorbě zisku. K ovlivnění činnosti KB musela ČNB vytvořit tzv. systém regulace. Jedním z těchto opatření je stanovení povinných nominálních rezerv, které musí banky udržovat.


Ostatní subjekty finančních trhů


Pojišťovny – mají svou dlouholetou tradici např. v oblasti životního, úrazového a jiného pojištění.

Faktoringové společnosti – zabývají se financováním obchodu, zejména zahraničního. (Faktoring – odkup krátkodobých pohledávek specializovanou zahraniční institucí od původního věřitele a to z převzetím všech nákladů tohoto původního věřitele).

Leasingové společnost – (v samostatné kapitole)

Úvěrová družstva (kampeličky) – přejímají vklady od svých členů a poskytují jim úvěry

Spořitelny – hlavní obsah činnosti mají v tzv. „Malém bankovnictví“ tj. přijímání drobných vkladů občanů a poskytování spořitelních úvěrů pro občany.

Hypotéční banky – poskytují úvěry na zástavu nemovitosti, stát dotuje občanům část úroků a úvěrů jako podporu bytové výstavby.

Stavební spořitelny – poskytují právnickým i fyzickým osobám úvěry na zlepšení bydlení či výstavbu nového bydlení s velmi výhodným úrokem.

Žádné komentáře:

Okomentovat