Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Národohospodářské veličiny

– Základní národohospodářskou veličinou, která umožňuje mezinárodní srovnávání, je v celém světě používaný ukazatel hrubý domácí produkt. Zahrnuje finální produkci celého hospodářství vytvořenou za určité období na území určitého státu

Výpočet: HDP = C + I G + X – M

V některých státech dávají přednost ukazateli, který má název hrubý národní produkt. Je tvořen sumou všech cen finálních výrobků a služeb vyrobených pro trh za kalendářní rok výrobními činiteli ve vlastnictví občanů dané země nejen na území státu, ale i v zahraničí.

Odečteme-li od hrubého domácího produktu opotřebení investičního majetku (amortizaci), získáme čistý domácí produkt.

Odečteme-li opotřebení investičního majetku (amortizaci) od hrubého národního produktu, získáme čistý národní produkt.

Růst nebo pokles úrovně národního hospodářství se hodnotí podle vývoje podle tzv. reálného hrubého národního (domácího) produktu. Reálný produkt je vyjádřen ve stálých cenách určitého zvoleného roku. Hrubý národní (domácí) produkt vyjádřený v běžných cenách platných ve sledovaném roce, tzv. nominální hrubý národní (domácí) produkt, se zvyšuje vlivem růstu fyzického objemu finální produkce i vlivem růstu cen. Na výši tohoto ukazatele má tedy vliv také míra inflace. Výše inflace se posuzuje podle tempa růstu cenové hladiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat