Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nakládání s počítačovými programy a jejich ochrana

Nakládání s počítačovými programy a jejich ochrana
- autorské právo trvá po dobu života autora a 70 let po jeho smrti, autor se nemůže svých práv vzdát, protože jde o výlučné osobní autorské právo a eventuální převod tohoto práva by byl neplatný. Po dohodě autora a zaměstnavatele (výrobce, dodavatele) lze umožnit výkon autorských práv tomu, kdo si dílo objednal či financoval.
- autorský zákon upravuje několik možností, kdy je možné program jako dílo užít bez souhlasu autora (§ 15 AZ), např. při citaci výroku v němž se odkáže na autora; zhotoví-li rozmnožení nebo úpravu takového programu pokud ho potřebuje pro úpravu nebo vlastní provoz počítače, pro něž byl tento program získán.
- právní ochranu v případě porušení práv autora poskytuje především AZ. Skutkovou podstatu TČ porušování autor. práv najdeme i v TZ. Program jako dílo je chráněn v kterékoli formě vyjádření. Program nemusí být nikde registrován, přihlášen, patentován nebo jinak evidován. Na podporu tvrzení autorství lze program uložit např. u ochranné agentury v advokátní kanceláři nebo u notáře. V ČR neexistuje žádný státní orgán, kde by bylo možné program jako autorské dílo přihlásit. Autor k ochraně svého programu musí prokázat, že jde o program jako autorské dílo, ale také, že program byl zveřejněn a znám před tím programem, který autorova práva narušuje. Autorskoprávní ochrana se vztahuje na každý počítačový program, pokud není prokázán opak, tj. fakt, že program vysloveně není autorským dílem (na základě znaleckého posudku). Ochrany díla se může dovolávat autor. Každé užití díla se uskutečňuje smluvním užitím autora. Písemná forma se nevyžaduje, ale doporučuje.

Při porušení práv k dílu se lze dle autor. zákona domáhat zejména:
a) aby bylo zrušení práva zakázáno
b) následky porušení byly odstraněny
c) bylo poskytnuto přiměřené zadostiučinění (veř. oznám. v tisku)
d) v případě závažné újmy nemajetkové povahy má autor práva na zadostiučinění ve fin. vyjádření
e) v případě vzniku škody porušením jeho práv má autor právo na náhradu škody podle OZ.
- k programům jako k aut. dílům poskytuje ochranu § 152 TZ (porušování autor. práva, práv souvisejících s právem autorským, práv v databázi); je zde zakotvena ochrana nejzávažnějších případů úmyslného porušování autorských práv jiného.
- porušování autorských práv dochází trojím způsobem:
a) provozem programu na více počítačích než bylo ve smlouvě dohodnuto
b) zasahováním do programu, prováděním jeho úprav a změn
c) dalším prodejem programu třetí osobě

Žádné komentáře:

Okomentovat