Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SERVIS HLAVNÍCH CHODŮ PŘI JEDNODUCHÉ OBSLUZE

• číšník by měl znát charakteristiku pokrmů, měl by umět doporučit vhodné pokrmy při určité příležitosti, vhodnou přílohu i dezert
Ryby – podáváme na talířích nebo mísách odpovídajících tvarů.
Zakládáme rybí příbor, DT na kosti, nesmí chybět citrón.
Drůbež – podáváme přímo na talíři, nesmíme zapomenout založit talířek na kosti.
Ostatní teplé pokrmy – hotové se podávají přímo na talířích, ve vyšších skupinách přílohy zvlášť. Přílohy navíc dáváme zvlášť i v nižších skupinách, aby nebyl přeplněný talíř.
Podávání nápojů:

Všechny druhy nápojů podává obsluhující z pravé strany hosta pravou rukou, nápoje nosí na podnose v levé ruce. Na předloktí má složen příručník, o který otírá dno sklenice, když ji hostu předkládá. Sklenice se podává znakem směrem k hostovy nad špičku jídelního nože, obsluhující ji drží za spodní část nebo za ucho, které směřuje k pravé ruce hosta. Poté sklenice odnáší obsluhující na podnose, nedotýká se horního okraje sklenice nebo její vnitřní části.
Při podávání vína dodržujeme tento postup:
- prezentace
- otevření
- ochutnání nápoje hostem
- nalití vína do sklenic
- postupné dolévání v průběhu stolování

Aperitivy se podávají vychlazené s plátkem citronu ve sklence na stopce nebo v konických. Lihoviny se podávají v množství 2 nebo 5 cl chlazené nebo nechlazené, podle druhu volíme i sklenku. Pivo. Načepované má mít krásnou a pevnou pěnovou čepici, podává se ve sklenicích 0,3 nebo 0,5l., nealkoholické nápoje se podávají ve sklenkách o obsahu 0,2l, na přání hosta i ve větších.
Mezi teplé nápoje řadíme kávu, čaj, mléko, kakao, čokoládu, grog, svařák, punč…, podáváme podle druhu, s podšálekm na malém tácku kávu se lžičkou a baleným cukrem, čaj servírujeme z podnosu…

Žádné komentáře:

Okomentovat