Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Menu

Menu je mezinárodní slovo a označuje nabídkový lístek. Česká gastronomie však pod tímto slovem má na mysli sestavu po sobě jdoucích pokrmů k nimž jsou přiřazeny nápoje. S menu se setkáváme denně. K obědu zpravidla konzumujeme nejprve polévku, poté hlavní chod a končíme zákuskem. To je vlastně rovněž menu ale jednoduché. Pokud si však dopřejeme před jídlem aperitiv a před polévkou studený předkrm a před hlavním jídlem konzumujeme rybu a po hlavním jídle sýr, tak se jedná o menu složité. Menu je rovněž prodejním a marketingovým nástrojem ovlivňující obrat provozovny. Na jednoduché obědové menu za příznivou cenu, můžeme nalákat do naší provozovny hodně hostů. Cena bývá pro hosty zpravidla velmi výhodná a zahrnuje zpravidla pouze 3 chody: polévku, hlavní chod a zeleninový salát či desert ve formě zákusku nebo ovoce. Menu rovněž nabízíme hostům při slavnostních hostinách jako ucelený soubor pokrmů za pevnou cenu. Všichni hosté potom dostávají stejné pokrmy. Menu je sestaveno dle gastronomických pravidel a řazení pokrmů menu je podobné řazení chodů na jídelním lístku.

Nápojový lístek, jeho funkce, náležitosti, druhy…

V provozovnách nižších skupin se podává nápojový lístek na požádání, může být nahrazen vyvěšeným ceníkem. Zatímco jídelní lístek předkládáme každému hostu, nápojový jen jeden či dva pro celou společnost. Známe nápojové lístky restaurační, kavárenské, vinárenské, barové a hotelové

Pravidla pro sestavování nápojových lístků:
Uplatňování stálých pravidel při sestavování usnadňuje orientaci obsluhujícím i hostům. Nápoje uvádíme obvykle v tomto pořadí:
1. aperitivy
2. kořeněná vína
3. míšené nápoje
4. bílá vána
5. růžová
6. červená
7. dezertní
8. šumivá vína a sekty
9. likéry
10. destiláty
11. nealko
12. pivo
13. teplé nápoje

Popisník nápojového lístku:
Sestavení popisníku nápojového lístku musí vycházet z užívané řady nápojového skla v dané provozovně. Popisník obsahuje:
- označení a název nápoje
- způsob expedice
- nápojové sklo nebo porcelán, ve kterých se nápoje podávají
- způsob obsluhy

Žádné komentáře:

Okomentovat