Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jednoduchá obsluha

Jednoduchá obsluha se zavádí ta, kde hosté vyžadují především rychlou obsluhu, nízké ceny jídel a nápojů a tam, kde nelze z provozních důvodů zavádět složitější obsluhu. Proto se s ní můžeme setkat i ve společenských střediscích. Pro dosažení optimálních pracovních výsledků se při jednoduché obsluze používají dva systémy: systém vrchního číšníka a obvodový systém ( viz otázka 7 )

Příprava pracoviště na provoz
přípravné práce jsou dané charakterem střediska a zavedeným systémem, který se může dle druhu provozovny lišit. Je třeba dbát na to, aby bylo vytvořeno příjemné a pohodové prostředí pro hosta vyznačující se čistotou. V případě, že se přípravné práce provádějí v době před zahájením provozu, je vhodné oblečení běžný oděv a bílý plášť. Pokud se provádějí tyto činnosti během provozu, je třeba je vykonávat tak, abychom nerušili hosty a neobtěžovali je jakýmkoliv způsobem.
Podávání snídaní:
Snídaně je první jídlo dne, má být vydatná. Jídla a nápoje podáváme na JL v tomto pořadí:
- ovocné a zeleninové šťávy
- ovoce, zelenina, kompoty, saláty
- obilné kaše
- vaječné pokrmy
- studené pokrmy
- teplá jídla
- přílohy
- pečivo, chléb
- teplé nápoje
- studené nápoje
Podávání základní: složení základní snídaně: máslo, džem, med, pečivo, chléb, teplý nápoj ( popř. navíc vařené vejce, jogurt ) Základní prostření tvoří dezertní talířek s ubrouskem, napravo podáváme dezertní nůž, vpravo též podšálek a kávovou lžičku, pečivo na košíku zakryté ubrouskem. Teplé nápoje v konvičkách, misky s přílohami na levou stranu, přílohy k nápojům pokládáme vpravo za konvičku. Čaj v nálevových sáčcích, aby si host sám určil jeho sílu. Snídaňové přílohy na skleněných mísách podložených papírovým ubrouskem a dezertním talířkem, vejce do skla v kovovém poháru se skleněnou vložkou

Žádné komentáře:

Okomentovat