Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Textilní inventář- prádlo

- zvyšuje hygienu a kulturnost prostředí, vyrobeno ze lnu nebo bavlny. Kromě tradičního bílého se používá i barevné
- restaurační prádlo: moltony ( podložky pod ubrusy ), ubrusy ( mají odpovídat rozměrům stolu o 60 cm ), naprony ( krycí ubrousky ), ubrousky ( barvou sladěny s ubrusy ), textilní prostírání
- pracovní prádlo: příručníky ( barvou se mají lišit od ubrousků ), utěrky, prachovky
Pomocný inventář
Tácky, podnosy, chladiče na víno, košíčky na láhve, dekantační láhve ( velké karafy na červené víno ), ohřívače jídel
Velký stolní inventář:
- inventář na podávání pokrmů ( porcelán ), jídelní talíř, mělký tzv. masový o průměru 24-26 cm, talíř hluboký o průměru 22-23 cm, talíř dezertní, na moučník, šálek s podšálkem na moka kávu, na kávu, velký šálek s oušky, šálek na polévku bez oušek, lékovka, kompotová miska, nádobka na hořčici, omáčník, popelník, váza. Tento základní porcelánový inventář můžeme doplnit o talíř s dekorem, na teplé předkrmy, na pečivo, na máslo, konvičku, mlékovku, cukřenku, kalíšek na vejce, pohár na mléko, mísu…
- inventář na podávání nápojů ( sklo ), rozlišujeme běžné provozní a banketní. Má být odolné proti náraz, stabilní, s hladkým povrchem. Sklenice bez stopek se nazývají odlivky a používáme je k nápojům, které se pijí ve větším množství, sklenice na stopce jsou kalíšky, voda nebo soda se podává v tzv. vodovkách o obsahu 0,1l, limonády naléváme do odlivek 0,2 nebo 0,3 l, pivo- nejčastěji se točí do sklenic s uchy, ale i do pohárů, aperitivy do kalíšku o obsahu 8cl, bílá stolní vína do sklenic o obsahu 0,1l, červené do 0,2l, šumivá vína do sklenek miskového tvaru, pálenky a likéry do skleniček o obsahu 2 nebo 5 cl, Teplé nápoje se servírují v silnostěnných sklenicích.

Žádné komentáře:

Okomentovat