Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Moliere (1622 - 1673)

(vl. jm. Jean Baptiste Poquelin) - Francouzský dramatik a divadelník, světově nejvýznamnější autor klasicistních komedií. Narodil se v Paříži v rodině královského čalouníka. Studoval na jezuitské koleji, v jedenadvaceti letech založil kočovnou hereckou družinu a přijal pseudonym Moliere. Jako herec, režisér a dramatický autor se v r. 1658 dostal ke královskému dvoru, kde se postupně stal organizátorem dvorských slavností a hlavou královské divadelní společnosti. Vysílen bojem s dvořanskými intrikami a nemocí (tuberkulózou) umírá po čtvrtém představení Zdravého nemocného, v němž hrál hlavní roli.

Jeho 33 dramatických děl různorodé kvality svědčí o zevrubné divadelní průpravě, v níž navazoval na středověké lidové frašky, italskou commedií dell'arte i rané charakterové komedie Corneillovy. Na objednávku psal scénáře k baletům, podle cizích vzorů skládal hrubozrnné frašky. Nadčasový význam mají jeho frašky a charakterové komedie, které zesměšnily tehdejší dobové mravy. Ve všech svých komediích Moliere útočí na společenské předsudky a konvenční lži. Don Juan, Misantrop, Měšťák šlechticem, Lakomec, Tartuffe, Zdravý nemocný.


Don Juan - vážná komedie s tragickými rysy, čerpal ze staré špa­nělské a italské látky (špaň. povídka Sevilský svůdce a kamenný most). Karikatura dobových neřestí šlechtice, psáno veršovaně, blíží se próze.

Misantrop - tragikomedicky laděné, nemířil jen proti aristokracii, ale i proti sílícím negativním jevům mezi měšťany.

Měšťák šlechticem - zobrazuje měšťáka, který chce napodobit šlechtické mravy.


Tragédie: Pierre Corneille (1606 - 1684) -Francouzský dramatik a básník období přechodu od baroka ke klasicismu. Narodil se v Rouenu, po právnických studiích působil jako obhájce a posléze královský advokát v rodném městě. Především se však věnoval spisovatelské činnosti. Zemřel v Paříži.

Je autorem 33 her, které doprovázel obsáhlým komentářem. Psal komedie, heroické komedie, tragikomedie (Cid), tragédie s náměty antickými a náboženskými i scénáře k baletu. Doplňkem jeho tvůrčí činnosti byly i příležitostné verše milostné a oslavné a překlady z latiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat