Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FILOSOFIE:

Lucius Annaeus Seneca(4 – 65)

Význačný představitel řím. stoicismu, básník, dramatik, vychovatel Nerona a posléze jeho rádce. Na Neronův příkaz spáchal sebevraždu. Psal po vzoru Eurípidově (Médea, Phaedra). Podal patetický obraz tyrana v postavách svých tragédií.

4.ÚPADKOVÉ období (2. stol. n. l.)

Marcus Aurelius Antonius (121 – 180)

Římský císař, autor filosofického spisu Hovory k sobě, které jsou psané řecky. Uvažuje v nich o pomíjivosti věcí lidských. Filosof na trůně.

Vulgáta (400 n. l.)

Latinský překlad Bible, rozšířený mezi lidmi, který na příkaz papeže pořídil z hebrejštiny učený filosof a světec Hieronymus (Jeroným). Názvu se začalo užívat až ve 12. století. Tento text vytlačil původní latinský překlad Vetus latina a byl prohlášen v 16. stol. na církevním koncilu v Tridentu za závazný text pro celou katolickou církev. Nová revize se jmenuje Neovulgata


DALŠÍ VÝVOJ

Od 4. stol. začíná antická kultura pozvolna odumírat a ztrácí spojení s historickými tradicemi řím. národa. Životní názor lidí začíná být ovlivňován křesťanstvím, které se stává pozvolna náboženstvím uznávaným státem. Zánik západořímské říše v roce 476 je událostí dalekosáhlého významu. Nastává období označované jako středověk. Vystupují nové národy, které postupem času vytvoří novou kulturu.

Žádné komentáře:

Okomentovat