Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Aischylos (525 – 546)

je pokládán za zakladatele antické tragédie. Účastnil se řecko-perských válek. Působil v Athénách, kde byl za dramatické dílo významně oceňován a slaven, zemřel na Sicílii. Zavedl druhého a později po Sofoklově vzoru i třetího herce. Napsal asi 90 tragédií, z nichž se dochovalo pouze sedm - Převážně zpracovával mytologické náměty (trilogie Oresteia; Prosebnice; Sedm proti Thébám)

Sofoklés (496 – 406) - autor tragédií, působil také jako herec, mnohokrát zvítězil v dramatických soutěžích a zastával významné společenské a státnické funkce. Zavádí druhou postavu (opak k té první). Od trilogií ustoupil k tvorbě hutně koncipovaných jednodílných tragedií, plně respektující aristotelovskou trojí jednotu místa, děje a času.

Ze 120 her se dochovalo sedm(Elektra, Antigona, Oidipus král)

Euripides (480 – 406) - rodák z ostrova Salamína, žil a tvořil v Athénách. Napsal asi 90 her, dochovalo se 17: Hippolytos, Médeia, Trójanky. Zavádí „deus ex machina“ - zásah shůry vyřeší patovou situaci.

1 autor komedií: Aristofanes (446 – 385) - klasik řecké komedie, ve svých komediích útočil na nejrůznější stránky života obce. Uplatnil svůj kritický šleh, jeho komedie připomínaly frašky. Současník peloponéských válek. Ze 44 her se dochovalo 11: Žáby - lit. souboj Aischyla s Euripidem, míří proti Euripidovi; Acharňané; Lysistrata

V Římě působil Plautus (251-184př) - archaické období římské lit.; společenská satira a denní život; např.: Komedie o hrnci, Pseudolus, Chlubný voják


V raném středověku se drama příliš neprovozovalo - původně provozováno v kostelech (církevní hry - velikonoční, vánoční; biblické, pašijové, mystéria Tři Marie - viz náš Mastičkář), ale později vyhoštěno, stává se pokleslou světskou zábavou - zejména měšťanská literatura (na tržištích).

Renesance opět objevuje drama jako vysoké umění (rozdělení na vysoké a nízké žánry až v klasicismu) - největší dramatik všech dob = William Shakespeare (Anglie).


Itálie: Nicollo Machiavelli (1496 – 1527) - Italský politik, vojevůdce, filozof a spisovatel, univerzální osobnost vrcholné renesance. Pocházel z Florencie. kde většinu života politicky působil a zemřel. Byl zastáncem pragmatického pojetí politiky (účel světí prostředky) a stoupencem silného autoritativního národního státu.

Je autorem politického spisu Vladař, ve kterém rozebírá příčiny současného úpadku Itálie a hledá cesty k nápravě. Sní o mocném státě, spravovaném moudrým a pevným vladařem, který by vycházel z předpokladu, že lidé jsou špatní a neváhal by použít síly, kdyby byl prospěch státu ohrožen.

Kromě toho napsal řadu sonetů, epigramů a povídek. Je také autorem komedie Mandragora – nejlepšího dramatického díla renesance.

+ Torquato Tasso (1544-1595), Ludovico Ariosto (1474-1533) - vzor=Plautus


Žádné komentáře:

Okomentovat