Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Romeo a Julie

tragédie mládí a mladé lásky ve strnulé konzervativní společnosti založené na starých dogmatech

-nejslavnější světové drama o lásce odehrávající se v Italské Veroně , kde zuří nepřátelství rodů Monteků a Kapuletů, Montekův syn pozná Julii a zamiluje se do ní, na scéně stvrdí svou lásku slibem manželství a dajíce oddat.
Julie využije pomoci své chůvy a pod záminkou zpovědi se v cele františkánského mnicha Lorenza dá tajně s Romeem oddat. Odpoledne Romeo zasáhne do souboje svého přítele Merkucia s Juliiným bratrancem Rybaltem , pokouší oba soupeře smířit, jeho pokus však nepřímo zaviní Merkuciovu smrt. Romeo donucen k boji zabíjí Tybalta podle vladařova zákazu ozbrojených potyček je vypovězen z města, Julie, která o těchto tragických událostech neví zatím žije v očekávání svatební noci:
Před odchodem do vyhnanství stráví Romeo s Julií noc. Nezasvěcení rodiče mezitím Julii zaslíbili hraběti Parisovi a nutí ji, aby se za něj provdala.
Františkán Lorenzo do Julii uspávací nápoj ,po kterém usne jako mrtvá a je pohřebena do rodinné hrobky, Rome o se neˇšťastnou shodou okolností dozví o Juliině smrti, ne však o tom ,že jde o součást Lorenzova plánu Juliina úniku z otcovského města, Opatří si u lékárníka jed a vrací do Verony, Přede dveřmi hrobky Kapuletů zabije v souboji Parise, který ho chtěl zatknout a vnikne do hrobky, aby zemřel po Juliině boku.
Někdo jde! Rychle. Naštěstí máš dýku! Uchopí Romeovu dýku a probodne se. Sem patříš, dýko! Tam si rezavěj. Klesne a umřeL“

Žádné komentáře:

Okomentovat