Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Orgon

-naivní, bohatý občan

Tartuffe-podvodník, chamtivý, ziskuchtivý, úlisný, pokrytec, vše předstírá, hraje si na svatouška

Lakomec čerpá z Plautovy „Komedie o hrnci“

Světoznámá komedie o bohatém lichváři Harpagonovi, který je posedlý penězi, dětem vnucuje kvůli penězům různé nechtěné partnery a partnerky. Je přehnaně šetřivý a ziskuchtivý.- „Ach ty moje penízky.“

Jeho proměnu způsobí ztráta 30.000 dukátů, vše přichystal jeho sluha jeho syna Kleanta. Nakonec umožní synovi, aby si vzal svoji milovanou dívku Marianu , vdává se i dcera Eliška dle svého srdce- vše tedy končí šťastným koncem.

Moliére: porušil klasicistní řád, společností je mu vytýkána nemorálnost, kterou ukazuje ve svých hrách, mravoličných komediích, kde zachytil různé lidské slabosti(lakota, sobectví)

Jean de la Fontaine

-francouzský autor bajek, čerpá z antických bajek Ezopa, ale také píše vlastní bajky, důraz kladen na příběh, objevuje se morální ponaučení, dokonalá, dramatická stavba a gradace(příběhu bajky, vytříbená veršová forma)

ukázka: Lev, vlk a lišák

ponaučení: ukázka:str.212 lev je nemocen a hledá, kdo by ho vyléčil,nepřišel lišák, vlk toho chtěl těžit , a proto pomlouval druha, jenž nepřišel, Monarchovi se to nezdálo, a tak si nechal lišáka dovést. Ten králi řekl, že se bojí, že byl vlkem pomluven, král uznal pravdu lišákovi a vlka nechal potrestat- každičká pomluva už pomstu v sobě nese, v prostředí pohybujete se, které vám nepromine nic.

-každá pomluva v sobě nese pomstu

vévoda Rouchefoucauld

zakladatel francouzské aforistické tradice

maximy: aforismy zaměření na motivaci lidského jednání a citů, na egoismus, zbabělost, lež

aforismus:vtipná, stručná ,ironicky zabarvená, originální myšlenka ,ale také soud , výrok , průpověď„Ani celá armáda těch ,kteří mluví, nezmůže jednoho, kdo jedná.“

Žádné komentáře:

Okomentovat