Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literatura dle jednotlivých zemí:

Francie

Jean Racine(1639-1699) autor vrcholného franc.klasicismu

Faidra- tragédie čerpající z antické mytologie, vychází z antického mýtu o Hippolytovi a Faidře(zpracoval Euripidés“Hippolytos“, také Seneca ml. „Phaidra“)

děj:Po klamné zprávě o smrti svého muže, Thésea krále, vyzná královna Faidra lásku svému nevlastnímu synu Hippolytovi, ten ji odmítne, Faidra zapříčiní jeho smrt a potom ji zničí vlastní svědomí po vraždě Hippolyta a otráví se, psychologická propracovanost postavy , přesvědčivost všedního života, velmi dobrá je psychologie ženských postav

Moliére(1622-1673)světoznámý francouzský dramatik, herec, režisér, autor 33 her

-svůj život věnoval divadlu miloval svůj život, psal mravoličné a charakterové komedie zachytil lidské slabosti v komediích(lakota, sobectví, žárlivost)

Škola manželů, Škola pro ženy

Tartuffe neboli podvodník

V předmluvě Moliere Napsal:Jestliže účelem komedie je napravovat neřesti lidí, tu nevidím , jakého důvodu aby měli být někteří z nich privilegováni.“

hra vyvolala velký negativní ohlas, text hry musel Moliére opravit tak, aby bylo od začátku jasné, že Tartuffe je podvodník a zbožnost pouhou maskou. Tartuffe je chudák, který se vetře do domu Orgona, bohatého měšťana a chce si za účelem získání jeho majetku vzít jeho dceru Marianu. Tartuff se vydává za asketu. Zatímco Orgonova žena Elmíra ,děti a služebnictvo v Tartuffovi po právu vidí úlisného pokrytce, Orgon a jeho matka ho mají za svatého muže a bezvýhradně mu věří. Orgon Tartuffovi svěří svůj majetek , a dokonce i kompromitující listiny ,které by Organa mohly přivést do žaláře. Zaslepenosti ho zbaví až scéna, v níž se ukryt pod stolem stává svědkem, jak se Tartuffe pokouší svádět mu ženu. Pod žalářem a zkázou zachrání Organa král, jehož moc přemáhá intriky zbožné kabaly, kterou se snažil podvést celou rodinu měšťana Orgona.

Žádné komentáře:

Okomentovat