Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jeho přemýšlení

-se nevyhnula ani křesťanská kabala, v té době velmi populární, na ní si zakládal samotný opat , a tak se Santini rozhodl použít symboliku čísel pro základ půdorysu. Číslo pět, kterou symbolizuje pěticípá hvězda, jež se stala hlavním půdorysem symbolizuje korunu pěti hvězd, které se objevila nad tělem utonulého mučeníka hozeného do Vltavy se zjevila v koruna pěti hvězd. Centrální kostel Santiny vložil do deseticípé hvězdice ambitů. Santini dokonalým, geniálním způsobem dokázal ve stavbě propojit gotický konstrukční systém a barokní tvarosloví. Nejvíce mě zaujala na této stavbě akustika a optické klamy. např. při pohledu od oltáře chrámu vzhůru se jeví jako by varhany umístěné na druhém ochozu padaly na dole stojící, člověk se opravdu až lekne, tento optický klam zařídil Santiny nejen dokonal hrou světla stínů, která je příznačná pro jeho celou tvorbu, ale také účelným zužováním prostoru chrámu vzhůru a posazením klenby s netradičním, originálním, barokním tvaroslovím.
Musel také promyslet materiál, materiál podlahy se dodnes nepodařil přesně odborníky přesně zjistit, sochařskou výzdobu
Záměrně také užil gotizující článkoví chrámu – není zde jen pouhou formální záležitostí a dle Santiniho měla navodit dobu , v níž světec žil.
Celou stavbu Santiny později doplnil ambity:výstavba ambitů následovala až později po výstavbě chrámu, v půdorysu se hvězdice ambitů jeví jako desetistěn ochozů a má zevně konkávně tvarované strany. Tyto ambity zdobila štuková výzdoba, byla však zničena požárem ještě v 17.století. Ambity doplnil sochami a obelisky, které zjemňovali celou stavbu

Žádné komentáře:

Okomentovat