Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Od 4. stol

. začíná antická kultura pozvolna odumírat a ztrácí spojení s historickými tradicemi řím. národa. Životní názor lidí začíná být ovlivňován křesťanstvím, které se stává pozvolna náboženstvím uznávaným státem. Zánik západořímské říše v roce 476 je událostí dalekosáhlého významu. Nastává období označované jako středověk. Vystupují nové národy, které postupem času vytvoří novou kulturu.

Antika a její kultura se znovu avšak jen částečně objevuje koncem prvního tisíciletí po Kristu, a to v době Karolinské a Otonské(období předrománské). Zde nejsou pokusy o znovuzrození Antiky příliš úspěšné- mluvíme o tzv. Karolínské a Otonské renesanci. Avšak bezmála o 4 a půl století později je Antika znovuzrozena v Renesanci. Antické ideály se projevují nejen v životě běžných lidí, ale také v uměleckých dílech. Dalším obdobím čerpajícím výrazně z Antiky je klasicismus, méně čerpajícím obdobím bylo Baroko, Rokoko, které převzalo jen část antické kultury.

Antika a její pojetí světa, její kultura má dodnes ve 20. a 21.století obrovskou úlohu- projevuje se v dodnes v každodenním životě a ideály staré dva a půl tisíce let mají velký nadčasový vliv a možná v tom spočívá jejich nenahraditelná hodnota, ale také jednoduchá pravdivost, harmonie, čistota, dokonalost… . Opětovně se vydávají antické soubory literatury, které se zachovaly a období se znovu a znovu pečlivě studuje po všech vědeckých stránkách díky jejich hodnotě.

četl jsem:

Žádné komentáře:

Okomentovat