Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.3. Ženské hrdinky v dielach svetového a slovenského realizmu

Ženské hrdinky v dielach svetového a slovenského realizmu

Realistický hrdina: je človek, ktorý svojimi vlastnosťami charakterizuje istý kolektív v istom konkrétnom, ale typickom sociálnom prostredí. Je to reprezentant všetkých spoločenských vrstiev, kt. sa svojim správaním a konaním zaraďuje do istého sociálneho prostredia.

Svetový realizmus:
Honoré de Balzac- Otec Goriot
Goriotove dcéry Daphnie a Nasie -mladé ženy snažiace sa dostať sa do vyššej spoločnosti, sú nevďačné a za svojho otca sa hanbia, dostali od neho všetok majetok aj veno, zhrabli peniaze, no nestarali sa o neho

Gustave Flauber- Pani Bovaryová
Emma Bovaryová- znaky romantickej postavy, žije vo vlastnom svete(v psychológii pojem Bovarizmus),hoci bývala so svojím otcom na vidieku, mala spôsoby a šarm mestských slečien, život na vidieku jej pripadal nudný. Ako malé dievčatko bola vychovávaná v kláštore. Tu začala čítať ľúbostné romány. Svoj život si predstavovala plný ruchu, vášne a vzrušenia. Dobre sa vydala, má milujúceho ale veľmi zaneprázdneného manžela, ktorého podvádza, lebo je zaslepená a každý daľší muž je v jej očiach ideál a až neskôr zisťuje, že každý z nich má aj svoje muchy, je neverná manželovi, pretože v ňom nenachádza svojho vysneného princa a tak strieda jedného milenca za druhým, keďže ani jeden sa nevyrovná jej predstavám. Jej muž ju vôbec z nevery nepodozrieva. Emma žije vo svete ilúzii a je ochotná, kvôli svojim potrebám zadĺžiť rodinu. Keďže sa nedokáže zmieriť so skutočnosťou vezme si život.

Guy de Maupassant- Mont Oriol
Christiana Andermattová- mladá romanticky založená žena, lásku pozná len z románov a tak jej nechýba, lebo ju dosiaľ nepoznala, vydá sa za Williama Andermatta, ktorý ju naozaj miluje, no zanedbáva ju. Christiana ho začne podvádzať, pretože sa skutočne zamiluje do Paula Brétignyho. Manžel ju z ničoho nepodozrieva. V Paríži s Paulom otehotnie a prestáva sa mu páčiť. Paul ju opustí. Rozchádzajú sa však v priateľskom duchu. Christiana po strate milenca upadá do depresii no nakoniec sa rozhodne žiť ďaľej pre svoju dcéru.

Guy de Maupassant- Guľôčka
Postava prostitútky guľôčky- prostitútka, kt. si však stojí za svojim slovom a dodržiava svoje zásady, je morálne čistá, nespriaha sa s nepriateľom, keď však chce zachrániť svojich spolucestujúcich v dostavníku, podľahne nátlaku a podvolí sa poskytnúť svoje služby dôstojníkovi nepriateľskej armády. Gulôčka je dobrá duša, nie je sebecká ani lakomá. V závere oľutuje svoj čin a zistí, že ju spolucestujúci len sprosto využili

Lev Nikolajevič Tolstoj- Anna Kareninová
Anna Kareninová- patrí k najkrajším lit. hrdinkám v ruskej lit. Pochádza zo šľachtickej aristokratickej spoločnosti, jej manželom je vysoký štátny úradník Alexej Karenin. Anna sa búri proti ustáleným životným normám, spoločenským konvenciám, nechce sa pretvarovať a tajiť svoju lásku k milencovi –mladému šľachticovi, vysokému cárskemu dôstojníkovi- Alexejovi Vronskému .Cíti sa osamelo a k Vronskému cití úprimnú lásku. Jej city k nemu sú neovládateľné. Opúšťa staršieho manžela i syna pre vášnivú lásku k Vronskému. Keď Anna otehotnie Vronského vzťah k nej sa naštrbí, otcovstvo je pre neho príliš. Anna je zradená a odmietaná šľachtickou spoločnosťou. Nakoniec neunesie spoločenskú potupu a spácha samovraždu.

Slovenský realizmus:
Elena Maróthy- Šoltésová - román Proti prúdu
Oľga Laskárová - ideál slovenskej ženy ,uvedomelá vlastenka, národovkyňa, prevychovala svojho muža, odrodilého zemana

Pavol Országh Hviezdoslav-epos Hájnikova žena
Hanka Čajková - žena hájnika Miška Čajku, morálne čistá, verná, čestná, statočná, pracovitá, láskavá, obetavá, starostlivá, usilovná, šikovná, citlivá, poriadkumilovná, ide o psychologizovanú postavu. V diele je zastupkyňou ľudu. Svojho muža úprimne miluje. V sebaobrane zabije zemana Artuša Villániho, ktorého nadbiehanie sa jej hnusí, a pomätie sa. Miško zoberie vinu za jej čin na seba, na súde sa pomätená Hanka priznáva. Obaja sú Oslobodení. Keď sa Hanke narodí dieťa uzdraví sa a začínajú s Miškom žiť opäť normálny pokojný život.

Božena Slančíková - Timrava - zobrazovala viac ženský ako mužský svet hrdinov, v rámci jej ženských postáv nájdeme niekoľko kategórii ženských hrdiniek:
1. slobodné slečny z farárskych a učiteľských rodín- romantické, záhadné bytosti, kt. obyčajne nevedia čo chcú, ich jediným zmyslom sa stáva čakanie na princa, kt. ich zbaví nudy a životnej prázdnoty, o „princovi“ majú nereálne predstavy, sú povrchné, dôležitejší je pre ne vzhľad ako vnútro
2. ženy dedinské- túžia po akejsi emancipácii v rodine, snažia sa presadiť sa za každú cenu, takýchto hrdiniek je málo, napr. Iľa z novely Ťapákovci
3. dedinské ženy poslušné trpiace- žijú odovzdane, nechcú meniť svoj život, pridŕžajú sa tradícii
4. staré dedinské ženy- zaostalé, predstavujú náboženskú pretvárku, sú len formálne kresťanky
5. hendikepované ženy, napr. Anča –Zmija z novely Ťapákovci
6. emancipujúce sa ženy, intelektuálky- dokážu nazvať veci pravými menami, ale majú zábrany vyjadriť vlastné vnútorné pocity

Anča –Zmija(novela Ťapákovci)- mrzáčka, ťapákovie sestra, stará dievka, jedna z najkomplikovanejších a najtragickejších postáv. Po chorobe z detstva ostala mrzáčkou, nemôže chodiť, posúva sa len po kolenách a dlaniach. Pre toto postihnutie sa hnevá na celý svet. Osobné nešťastie ju robí zlou až krutou. Vo vnútri je však veľmi citlivá, tajne ľúbi bratranca Jana Fuzákovie, no je si vedomá, že ona nikdy nebude prežívať ľúbostné šťastie. Túži po láske a rodine, no ostáva jej len vyšívanie pre nevesty.

Iľa- Kráľovná(novela Ťapákovci)-manželka najstaršieho z bratov, preto gazdiná. Je vzdelanejšia ako ženy v dedine. Má kurz babice. Túži po kultúrnejšom spôsobe života a preto chce zmeniť zvyky Ťapákovcov. Keďže však iba všetko kritizuje, najskôr si z nej robia posmech a potom sa s ňou hádajú. Keď začne robiť slúžku u rechtorovcov žije kultúrnejšie, ale slúžiť niekomu jej nie je po vôli.

Jozef Gregor Tajovský-dráma Statky-zmätky
Zuzka Kamenská- tichá, pracovitá, dobrá dcéra, spočiatku je tichá , urobí všetko ako jej prikážu no neskôr sa z nej stáva sebavedomá žena. Súhlasí s uzavretím manželstva bez lásky za prísľub, že ak sa postarajú o bohatých bezdetných Palčíkovcov, po ich smrti zdedia ich majetok. Mladí si nerozumejú. Ďurko Zuzku začne podvádzať s Betou. Zuzka Ďurka opúšťa. Ďurko sa so Zuzkou neskôr pokúša zmieriť a prichádza ju odprosiť. Zuzka ho odmieta,je rozhodnutá radšej žiť ako osamelá žena s dieťaťom.

Žádné komentáře:

Okomentovat