Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5.3.2 Hlavní zásady bezbariérové přístupnosti

Zásady se dělí do tří skupin podle toho, zda se jedná o bezbariérovou přístupnost dopravních staveb, kmenových dopravních prostředků a ostatních dopravních prostředků.
U dopravních staveb musí být všechny nové stavby (objekty), určené pro užívání veřejnosti, bezbariérově přístupné a uživatelné i cestujícím s omezenou schopností pohybu a orientace, všechny rekonstruované stavby musí být upraveny na bezbariérové, nebo bezbariérovost nahrazena technicko-organizačními opatřeními, popř. organizačním opatřením s využitím druhé osoby.
U kmenových dopravních prostředků musí být veřejná hromadná doprava přístupná všem skupinám uživatelů – i postiženým – za zásady, že veřejný dopravní prostředek je přístupný, jestliže alespoň jedno vozidlo soupravy je přístupné. Opatření a pomůcky jsou různá: posuvné dveře, dostatečně široké průjezdy také pro postižené, vymezený prostor – musí být dosažitelný, dostatek úchytů a madel, jednotný informační systém ve a na vozidlech, přístupné sociální zařízení atd.
V rámci ostatních dopravních prostředků jde zejména o vazbu na městskou dopravu, veřejnou silniční dopravu a parkoviště vozidel pro postižené, což se zajistí především stavebními úpravami a provozně-technickými opatřeními.

Žádné komentáře:

Okomentovat