Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4.2.5 Stuttgart

Realizace systému příměstské dopravy na území Stuttgartu a jeho okolí byla zahájena v roce 1978 založením Stuttgartského dopravního a tarifního svazu (Verkehrs- und Tarifverbund Stuttgart – VSS). V roce 1982 došlo k rozšíření VSS do všech okolních zemských okresů a k zapojení autobusových dopravců.
Kmenovým dopravním prostředkem příměstské dopravy je 6 linek příměstské rychlodráhy S-Bahn, kterou na území města doplňuje poměrně hustá síť linek podzemní dráhy.

4.2.6 Švýcarsko
Nejznámější příklad realizace systému příměstské dopravy ve Švýcarsku je městská aglomerace Curychu, kde zahájení činnosti v roce 1990 předcházelo založení Curyšského dopravního svazu (Zürcher Verkehrsverbund – ZVV). Základními úkoly ZVV je zejména stanovení rozsahu nabídky dopravních výkonů, sjednocení tarifů, financování dopravců s podílem státu, kantonu a obcí, včetně společné propagace hromadné přepravy osob.
V rámci příměstské dopravy je provozováno téměř 30 (!) linek příměstské rychlodráhy S-Bahn, které jsou opět centristicky uspořádány a jsou zaústěny na curyšské hlavní nádraží. I když jsou linky uspořádány přibližně paprskovitě, tak díky svému počtu jsou schopny relativně plošně pokrýt přepravní poptávku do centra města.

Žádné komentáře:

Okomentovat