Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavní předností členství je společné ...

Hlavní předností členství je společné využívání přírodních, lidských a finančních zdrojů a ochrana společného trhu. Svým občanům se EU snaží zajistit trvalý mír, stabilitu a prosperitu. Jejím posláním je stálý a harmonický rozvoj. Čistě ekonomický cíl – vytvoření společného trhu – tak postupem doby doplnily i společná sociální politika, dohled nad životním prostředím, rozvoj slabších regionů či sladění zahraniční a bezpečnostní politiky.
Pozn.: Norsko vstup do EU dvakrát v referendu odmítlo

Vznik EU
Usilování o vznik jednotné Evropy, které se objevilo mnohokrát v minulosti s cílem předejít různým konfliktům, katastrofám a válkám, začalo zrát v 50.letech minulého století. V době tzv. studené války mezi supervelmocemi SSSR a USA, byl kontinent politicky a mocensky rozdělen a myšlenka evropské integrace se začala uskutečňovat mezi suverénními západními státy.
Prvním reálným výsledkem jednání o evropské integraci bylo podepsání bezpečnostního Bruselského paktu mezi Francií, Velkou Británií a třemi státy Beneluxu v roce 1948. O rok později v r. 1949 vzniká Rada Evropy, která měla být původně základem pro federalistické uspořádání Evropy.

Žádné komentáře:

Okomentovat