Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Británie dokonce zakládá jakousi "trucakci":

Británie dokonce zakládá jakousi "trucakci": zakládá Evropské sdružení volného obchodu (EFTA), kde se snaží o dosažení týchž výsledků jako Společenství při nižší míře integrace.
Celkem rychle ale Velká Británie mění své záměry a již počátkem 60. let si podává přihlášku do Společenství a společně s ní i tři další rozvinuté státy západní Evropy: Irsko, Dánsko a Norsko. Rozšíření však naráží na rozhodný odpor Francie a jejího prezidenta Charlese de Gaulla, který v 60. letech dvakrát prosadil zamítnutí vstupu Velké Británie. Důvodem zamítnutí byla hlavně obava ze zavlečení amerického vlivu do Evropy díky tradičně velice dobrým americko-britským vztahům a ohrožení jedinečnosti velmocenského postavení Francie v rámci Společenství.

Revize a novelizace zřizovacích smluv + důležité momenty:

Schengen 1985
Uzavřená mezistátní dohoda o zrušení hraničních kontrol. Dohoda se stala součástí Amsterodamské smlouvy, která vstoupila v účinnost 1.5.1999, ale nebyla aplikována na Velkou Británii, Irsko a Dánsko. Byla však rozšířena na některé nečlenské státy (Norsko, Island, Lichtenštejnsko)
Česko a další nové země EU (kromě Kypru) vstoupí do Schengenského prostoru 31. prosince 2007.Toto datum bylo dohodnuto na schůzce ministrů vnitra EU v Bruselu 5. prosince 2006.

Žádné komentáře:

Okomentovat