Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stanislav Kostka NEUMANN (1875-1947)

  • lipfcdbpocházel z rodiny zámožného pražského advokáta

  • byl vychováván matkou a tetami v rodné olšanské vile, později se stala centrem Neumannovi anarchistické literární družiny (scházeli se tam)

  • r. 1894 odsouzen do vězení pro účast v hnutí Omladina

ve vězení vznikla větší část veršů jeho 1 básnické sbírky Nemesia bonorum custos (Spravedlnost, ochránkyně dobrých) – obsahuje vězeňskou a milostnou lyriku.


Ostré zákroky rakouské vlády proti radikalismu odráží sbírky: Jsem apoštol nového žití, Apostrofy hrdá a vášnivá.

Od ostatních dekadentů se odlišoval buřičským postojem, přivedlo ho to k anarchistickému hnutí, mluvčím se u nás stal Neumannův časopis Nový kult

Kniha lesů, vod a strání – vrchol tvorby. Z veršů vyvěrají pocity životní pohody, smyslového okouzlení přírodou a autor zde vyslovuje vedle chvály země radost z prosté existence a účasti na věčném přírodním dění. Jsou řazeny od zimy do podzimu.


Poezie:

Nové zpěvy – básně jsou psány volným veršem, užívá zde hovorových slov a chce především oslavit tvořivou lidskou práci, techniku, moderní život a velkoměsto. Prolínají se zde motivy civilizace a přírody.


Před koncem války se vrací do Prahy, kde zakládá časopisy Červen a Kmen věnuje se práci při zakládání KSČ, kulturní politiku se snaží usměrnit podle sovětského vzoru v časopise Proletkult.

Rudé zpěvy – úpadková sbírka, touto sbírkou se přihlásil k proletářské poezii. Obsahuji verše agitující pro komunistickou revoluci. Naděje na uskutečnění vložil do sovětského svazu, nekriticky ho obdivoval, aniž by znal pravou realitu.


Staří dělníci – dělník umírá, ale jeho práce žije dál. V dalších básních varuje před fašismem a odráží v nich

události občanské války ve Španělsku

Anti-Gide (žid), aneb Optimismus bez pověr a iluzí – zaútočil proti francouzskému spisovateli André Gidovi, který kritizoval stalinistické poměry v SSSR, zvláště politické procesy.


Žádné komentáře:

Okomentovat