Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Host do domu

1. sbírka. Je poznamenána všemi znaky poválečné poezie: pokorný pohled na svět, křesťansky laděný souti se všemi trpícími

Pokora – báseň, přechází až do chlapecké naivity

Jitřní píseň – báseň, touží po lidské družnosti. Touha po úzkém spojení s každodenní skutečností, byly básně naplněny nejprostšími věcmi, které člověka obklopují (okno, domy, ulice)

Poštovní schránka – báseň, snaží se ji zlidštit


Svatý kopeček- je psaná formu pásma. Autor se zde druží se všemi lidmi toužícími vytvořit spravedlivý svět. Má vzpomínkový charakter:vstupní projev u nemocné babičky přechází ve vzpomínku na setkání s kamarádem v lese, pak návštěvu u jiného přítele a nakonec večer strávený na okraji vesnice v kruhu přátel.


Těžká hodina- sbírka, svědčí o básníkově přerodu, které naznačuje stejnojmenná báseň. Stává se básníkem osudů I nároků proletáře. Dělník v jeho verších není předmětem soc. zájmu, stává se nositelem nového lidství

Do sbírky zařazeny básně Balada o očích topičových- dělník, který dává lidem světlo, ztrácí při své práci zrak a zdraví

Balada o nenarozeném dítěti – vyjadřuje bolest chudých milenců, kteří nemohou přivést na svět dítě

Balada o snu, Balada z nemocnice, Balada o námořníkovi.


Nejvýznamnějším básníkem proletářské poezie jak svou tvorbou básnickou, tak i programovými statěmi. Jeho dílo bylo nadšeně přijato mladou generací, vyjadřovalo její nálady a tužby.

Žádné komentáře:

Okomentovat