Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dějiny národa českého v Čechách i v Moravě

Časově obsáhly dobu od začátku národních dějin do roku 1526. Husitství vidí jako demokratický, protifeudální odboj s cílem svobody myšlení. Česká historie od pravěku do nástupu Habsburků na český trůn. Smysl našich dějin viděl v stálém potýkání se s Němci, husitství vyzdvihoval jako nejslavnější období našich dějin. Vliv díla byl obrovský a silně působil na pozdější dějepisectví na uměleckou prózu.


Také založil časopisu Časopis Českého muzea časopis českého dějepisectví, podílel se rovněž na založení Matice české spolku pro vydávání české vědecké literatury.

Politická činnost:

Byl vůdčím činitelem národní liberální strany. Za revoluce byl zastáncem austroslavismu, který vycházel z potřeby zachovat rakouskou monarchii jako ochranu malých slovanských národů před Německem. Po rakousko-uherském vyrovnání od tohoto názoru odstoupil

Pavel Josef Šafařík

syn evangelického kněze, studoval teologii na univerzitě v Jeně, poté přešel na studium historie a jazykovědy

Působil jako gymnaziální profesor v Bratislavě, r. 1833 se dostal do Prahy, kde se stal ředitelem univerzitní knihovny.

Svou činnost lit. začal jako básník.

& Tatranská múza s lýrou slovanskou – sbírka

zasáhl i do poezie jako teoretik společně s Palackým & Počátkové českého básnictví, obzvláště prozódie – mylně prosazovali pro českou poezii časoměrný verš.

& Dějiny slovanské řeči a literatury podle všech nářečí – pokračuje tak po Dobrovském v oblasti slavistiky. Slovanstvo pojímá jako jeden národ a jednotlivé národní jazyky chápe jako nářečí jediného slovanského jazyka.

& Slovanské starožitnosti –nej. dílo, založil vědu o slovanské prehistorii a archeologii.

& Dějiny slovanských literatur










Žádné komentáře:

Okomentovat