Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Gelasius Dobner

Historik, propagátor kritické metody v dějepisectví. Vydal v latinském překladu Hájkovu kroniku a upozornil na její faktografickou nespolehlivost.


František Martin Pelcl (1734-1801)

Jazykovědec, dějepisec. První profesor českého jazyka na pražské univerzitě. Vydal 3-svazkovou:

& Novou kroniku českou, která měla nahradit Hájkovu Kroniku českou.

& Základy gramatiky české – otiskl v ní Dobrovského prozódické zásady. Jako nakladatel měl zásluhu na vydání Balbínovy Obrany jazyka slovanského, zvláště českého.


Próza a poezie


Vydávají se díla starších autorů píšou se knížky lidového čtení, převážně dobrodružného charakteru. Pro lidové publiku založil v r. 1791 Václav Matěj Kramerius knihkupecký a nakladatelský podnik Česká expedice, kde vydával staročeské literatury a knížky lidového čtení. Vynikl také jako novinář, zprvu byl redaktorem Schönfelddských c. k. poštovských novin, později vlastních Pražských poštovských novin, přejmenovaných nakonec na Krameriovy c.k. vlastenské noviny.



Václav Tháma

Herec, dramatik, pokoušel se o básnickou tvorbu v duchu tzv. anakreontiky (starořecká poezie Anakreómta z Teu, která opětovala lásku, přátelství atd.)

Vydal 2 svazku almanachu sborníku & Básně v řeči vázané tam přispěly i další básnici jeho generace a také tam zařadil ukázky starší české poezie a překlady.

Příklad Thámova almanachu měl příznivou odezvu o 10 let později v dalším almanachu & Sebrání básní a zpěvů a & Nové básně vyšly v letech 1795-1814. vydal je Antonín Jaroslav Puchmajer , přispěly zde i další básnici, např. Šebestián Hněvkovský, František Vladislav Hek atd. o Puchmajerově skupině hovoříme jako o první novočeské básnické škole.


Počátky novodobého divadla a dramatu


České divadlo v době počátku NO se prosazovalo velmi obtížně vedle divadla německé a italské opery.

Praha měla stále německé divadlo v Kotcích od r. 1738, kde byla uvedena 1. česká novodobá hra Kníže Honzík.

r. 1789 zahájilo činnost Nosticovo divadlo později zvané Stavovské. V něm se hrálo česky jen výjimečně v letech 1785-1805.Byla zde uvedena premiéra světoznámé opery W.A. Mozarta –Don Giovanni.

Zájem o české hry vedl k založení české divadelní společnosti která budovala na dolním konci Václavského náměstí.

První české divadlo - 1786 - tzv.Bouda, po 3 letech však byla budova stržena. Česky s pak hrálo na různých místech Prahy, např. i ve zrušeném klášteře U Hybernů.

Hlavním činitelem českého divadelního života byl Václav Thám. Nadšení o divadlo bylo veliké.Nejdůležitější bylo získat publikum pro české hry. Z her Václava Tháma vyšli tiskem jen 3: & Břetislav a Jitka aneb Únos z kláštera, & Vlasta a Šárka aneb Děvčí boj u Prahy a překlad hry Don Žuán aneb Kamenný host. Thám jich napsal nebo přeložil pře 50. Po zániku Boudy putoval s kočovnou divadelní společností po českém a moravském venkově. Umřel neznámo kde v Uhrách.

Žádné komentáře:

Okomentovat