Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Charakteristika pokrmů z drůbeže

SLOŽENÍ:
plnohodnotné bílkoviny
větší množství vitamínů B
železo
vápník
draslík
měď
VÝZNAM VE VÝŽIVĚ:
má vysokou biologickou hodnotu
bílá drůbež – lehce stravitelná, lehce upravitelná, lze použít v dietním stravování při výživě dětí.
DRUHY DRŮBEŽE:
1. Hrabavá – Slepice, kuře, perličky, krůty
2. Vodní – kachny, husy
3. Ostatní – holubi
ROZDĚLENÍ DRŮBEŽE PODLE TUČNOSTI:
a) libová – všechna hrabavá
b) tučná – kachna, husa
ROZDĚLENÍ PODLE BARVY:
na světlou – mezi světlou patří kuře, slepice, mladý kohout, krůtí prsa
na tmavé – krůtí stehna, starší kohout, holub, kachna, husa
Drůbež je dodávaná do obchodu a VS – čerstvá, mražená
V TĚCHTO ČÁSTECH:
celá
půlky
čtvrtky
stehna
špalíčky
křidýlka
vykostěná prsa krůtí nebo kuřecí
VEDLEJŠÍ PRODUKTY:
odkostěný hrudník na polévky
krky
VNITŘNOSTI DRŮBEŽE:
játra
žaludky – dušení, zadělávání
srdíčka – dušení, zadělávání
krev – husí

Žádné komentáře:

Okomentovat