Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sdělení o zdravotním stavu

Zdravotnický pracovník je povinen,zachovávat mlčenlivost, o skutečnostech o nichž se dozvěděl,v souvislosti s výkonem svého povolání, s výjimkou případů, kdy skutečnost sděluje,se souhlasem vyšetřované osoby.Nebo kdy byl této povinnosti zproštěn nadřízeným orgánem v důležitém státním zájmu.

částečně se sděluje zdravotní stav zaměstnavateli-potvrzení že jedinec je schopen vykonávat dané zaměstnání.


Poučení a souhlas nemocného
V současnosti upravuje úmluva o biomedicíně, obsahuje v některých otázkách mírně odchylnou úpravu od zákona o péči o zdraví lidu(zejména omezuje lékařovo „terapeutické privilegium-tedy možnost lékaře negativní zprávy o stavu pacienta zamlčet.Podle úmluvy musí být pacient informován řádně, ne pouze vhodným způsobem jak zmiňuje zákon.Zamlčet lze jen ve velmi výjimečných případech. Pacient má právo říct že nechce být informován.Vzhledem k přednostní aplikaci mez. smlouvy se v případech kolize úmluvy o biomedicíně a zákona o péči o zdraví lidu použije ustanovení úmluvy)

-informovaný souhlas je podmínkou legality zákroku.
-„Jakýkoliv zákrok v oblasti péče o zdraví je možno provést pouze za podmínky, že k němu dotčená osoba poskytla svobodný a informovaný souhlas.“

Poučení musí být dáno dostatečně včas aby mohl pacient uvážit zda zákrok podstoupí. Je důležité aby informace obsahující poučení byla pro pacienta i srozumitelná.Musí být informován o účelu povaze a důsledku zákroku, o možných alternativách a zejména o alternativě neprovedení zákroku a jejích důsledcích.


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat