Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Makroprostředí

Tvoří širší okolí podniku, tedy takové společenské vlivy, které působí na podnik jako celek. Mohou to být např. vlivy ekonomické technické, technologické, demografické, kulturní a přírodní. Rozbor vnějších činitelů, které představují příležitosti a ohrožení dalšího rozvoje firmy, se nazývá OT analýza.

1.2.5.3 Jednotlivé vlivy makroprostředí a jejich vyhodnocení:
1. Demografické prostředí – tvoří lidé, kteří vytvářejí trhy. Klinika se zaměřuje na obyvatele lokality.

2. Ekonomické prostředí – jedná se o disponibilní nákupní sílu, jež závisí na běžných příjmech, cenách, úsporách, dluzích a dostupnosti úvěrů. Jedná se o to, zda budou klienti schopni finančně zvládat financovat jednotlivé zákroky. Vzhledem k nabízeným službám kliniky je celkem pravděpodobné, že to nakupujícím nebude dělat příliš velké potíže. Klinika totiž poskytuje splácení jednotlivých zákroků:
a) Ve spolupráci s Raiffeisenbank nabízí Oční klinika Lexum pro financování Vašeho zákroku Rychlou půjčku. To je neúčelový spotřebitelský úvěr poskytovaný od částky 20.000,- až do částky 200.000,- bez ručení. Doba splatnosti 6-72 měsíců. Bez nutnosti mít vedený účet u Raiffeisenbank. K dispozici je mobilní bankéř, který zodpoví všechny dotazy a vaši žádost vyřídí. Dále poskytuje zdarma pojištění půjčky proti neschopnosti splácet.
b) Dále nabízí osobní úvěr u Komerční banky, což je úvěr se sazbou již od 8,90%. Peníze získáte nejpozději do 24 hodin, a to od 50.000 Kč až 150.000 Kč. Bez ručitele a bez poplatku za vyřízení úvěru. Pro každého nového klienta Komerční banky nabízíme vedení běžného účtu 3 měsíce zdarma a navíc kreditní kartu první rok bez poplatku.
c) Dále nabízí půjčku u České spořitelny. Tato půjčka Vám umožní získat až 200 tis, uzavřít smlouvu můžete již na první návštěvě pobočky. K uzavření smlouvy Vám postačí pouze průkaz totožnosti. Výši splátek si stanovíte dle svých možností. Snadnou půjčku poskytujeme bez ručitele.
d) A v poslední řadě nabízí spotřebitelský úvěr od spol. Medifin. Medifin je spotřebitelský úvěr určený k financování zdravotních zákroků a pomůcek. Je poskytován na celkovou částku ceny zákroku nebo pouze na dofinancování části ceny. Umožní Vám investovat do toho nejcennějšího, co máte, tedy do Vašeho zdraví, bez toho, aniž byste jednorázově zatížili rodinný rozpočet. Pro spotřebitelský úvěr nad 30 000 Kč potřebujete potvrzení o výši příjmu a ručitele. Pro spotřebitelský úvěr do 30 000 Kč potřebujete pouze 2 doklady s fotografií. 3 měsíce bez úroků - v tomto případě je datum Vaší první splátky možno odložit až na 3 měsíce. 6 měsíců bez úroků - v tomto případě je datum Vaší první splátky při vyřizování úvěru.

3. Přírodní prostředí – myslím, že oční klinika neškodí zdraví přírody, nijak neznečišťuje své okolí.

4. Technologické prostředí – každá nová technologie, která poskytuje vyšší míru uspokojení potřeb stimuluje nové podnikatelské aktivity a investování. Veřejnost si stále více přeje být ujištěna o bezpečnosti služeb – oční klinika dodržuje zdravotní a bezpečnostní předpisy.

5. Politické a legislativní prostředí – vše musí být v souladu se zákony, vyhláškami, normami a nařízeními. Zde nemohu klinice na první, ani na hlubší pohled nic vytknout.

6. Sociální a kulturní prostředí – společnost, ve které lidé vyrůstají, formuje jejich základní mínění, hodnoty a normy, které musí oční klinika sledovat. Klinika například vnímá trend, kdy se pacienti chtějí zbavit brýlí a nosit je jen jako módní doplněk a nikoliv jako pomůcku pro lepší vidění.

1.2.5.4 Analýza konkurence
Jedním ze základních nástrojů pro poznání konkurence je analýza konkurenčního prostředí podle Porterova modelu, profesor M. Porter z Harvardu v souvislosti s analýzou identifikoval pět vlivů, které mohou ovlivnit firmu:
1. konkurence mezi firmami,
2. hrozba vstupu nových firem,
3. ohrožení ze strany substitutů,
4. síla dodavatelů,
5. síla odběratelů


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat