Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Posmrtné změny

-změny se vyvíjí v určité době od smrti, mohou sloužit k určení doby smrti.

1) chladnutí mrtvoly,při pokojové teplotě se teplota mrtvoly vyrovná s okolím za 24 hodin.První 3 a poslední 3 hodiny teplota klesá pomaleji.Oblečené(zakryté) části chladnou pomaleji.Udušené tělo chladne pomaleji.Dekapitované(sťaté) či rozčleněné chladne rychleji.

2) Posmrtné skvrny,vznikají klesáním tekuté krve podle gravitace.Za 20-30 po smrti.V prvních hodinách je tlakem lze vytlačit (při dotyku prstem se skvrnou skvrna bledne).Do 6ti hodin při otočení mrtvoly se skvrny přesunou.Posmrtné klesání krve nastává i ve vnitřních orgánech.

3) Posmrtná ztuhlost, První 1-3 hodiny je svalstvo ochablé.Pak se začne vytvářet posmrtná ztuhlost.Nejdřív tuhnou žvýkací svaly.Pak svaly obličeje.šíje,horní a dolní končetiny.Ztuhlost zaniká za 2 až tři dny.Pak je tělo zase uvolněnější.(ztuhlost je způsobena absencí energetického zdroje ATP-adenosin trifosfát,který umožňuje relaxaci svalu, po 3 dnech už dochází k rozkladu takže svaly ochabnou).

4) Mechanická dráždivost, asi do 6ti hodin po smrti.

5) Elektrická dráždivost, nejdéle 5-10 hodin po smrti.

6) Autolýza-rozpad tkání vlastním účinkem,účinkem vlastních buněčných enzymů,za živa k tomu nedochází protože tomu brání buněčné stěny a stěny mitochondrií, ty se ale po smrti rozpadnou.

Hniloba-taky rozpad tkání,ale způsobený bakteriemi,kvasinkami,houbami,převažují redukční procesy.
tlení-převažují procesy oxidativní.Proces hniloby a tlení začíná za 3-5 dnů.Nejrychleji probíhá na vzduchu.Pomaleji ve vodě. Nejpomaleji v zemi.Tělo začne tlením zelenat, bakterie jak štěpí střevní obsah, vniká sirovodík-ten reaguje s krevním barvivem, vzniká zelenavý pigment a tělo zelená.Asi za 6 měsíců chybí měkké tkáně na vrchní straně těla.Asi za 1-2 roky Jsou měkké tkáně rozpadlé i v zemi.

Mumifikace-Rychlá ztráta vody z těla, zaschnutí kůže a měkkých tkání.Vede ke konzervaci těla.

7) Mohou být i další změny na těle.Okousání zvířaty, působením hmyzu,


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat