Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kubofuturizmus

Kubofuturizmus
Vznikol spojením kubizmu a futurizmu. Vznikol vydaním almanachu ZA UCHO VEREJNÉMU VKUSU v roku 1912. Medzi autorov patrí GUILLAUME APOLINAIRE, VLADIMÍR MAJAKOVSKIJ.

Expresionizmus
Názov pochádza z latinského expresio – výraz. Začal sa rozvíjať v Nemecku okolo roku 1911. Najväčší rozmach zažíval počas prvej svetovej vojny a tesne po nej. Autori sa snažili zachytiť pocity jednotlivca v krízových situáciách. Odsudzovali naturalizmus, impresionizmus a filozofiu pozitivizmu. Ako v jedinom avantgardnom smere je tu preferovaná próza. Ako kompozičný postup je použitý kontrast. Diela sú subjektívne, rozprávačom je hlavná postava. Dej je v diele druhotný, hlavná je psychoanalýza postáv. Diela obsahujú prvky naturalizmu (drsné scény vykreslené do detailov), realizmu (zobrazovali svet okolo seba kriticky s pesimistickým postojom) a romantizmu (túžba po láske a harmónii). Medzi autorov patria ERICH MARIA REMARQUE a z výtvarníkov EDVARD MUNCH.

Dadaizmus
Názov pochádza z francúzskeho dada – hračka, koníček. Vznikol v roku 1916 v Zürichu, kde sa sústreďovali umelci, ktorí boli proti vojne, keďže Švajčiarsko bolo neutrálne. Ich tvorba bola založená na náhode. Robíjali slová a vytvárali absurdné slová, texty, čím chceli poukázať na absurdnosť doby. Ako vo futurizme sa rozišli zo všetkými uznávanými hodnotami. Medzi autorov patria TRISTAN TZARA, MAX ERNST, HANS ARP, FRANCIS PICABIA.

Surrealizmus
Vznikol v roku 1924 vo Francúzku. Jeho zakladateľom je Andre Breton, ktorý napísal manifest k surrealizmu. Ako futuristi odmietali všetko staré a tradičné. Utori berú inšpiráciu zo sna a podvedomia, boli ovplyvnení Freudovou psychoanalýzou. Surrealizmus je číry automatizmus v myslení – autori píšu automatickým písaním (zapisujú všetko, čo im prejde hlavou bez rozmyslu), čím vznikali automatické texty. Nepoužívajú rýmy, ani interpunkčné znamienka, používajú voľný verš. Najrozšírenejším útvarom je pásmo. Surrealizmus zaniká pred 2 sv. vojnou, pretože autori si uvedomujú, že treba písať k veci, proti vojne. Medzi autorov surrealizmu patria – PAUL EDUARD, PHILIPPE SOUPAULT, TRISTAN TZARA, LOUIS ARAGON. Výtvarníci surrealizmu sú PABLO PICASSO, SALVADOR DALÍ.

Žádné komentáře:

Okomentovat