Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. MATURITNÁ OTÁZKA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA

17. MATURITNÁ OTÁZKA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA
Svetový realistický román
1 Svetový realizmus

Svetový realizmus
Rozvoj priemyslu, kapitalizmu a prírodných vied spôsobil vo svete znova privrátenie sa k realite, k pozemskému životu a k zmyslovému vnímaniu. Ľudia sa snažili svet poznávať a objektívne ho hodnotiť svojimi zmyslami a rozumom. Realizmus je prejavom tohto myslenia v literatúre. Za základnú filozofiu realizmu sa pokladá pozitivizmus Augusta Comtea, ktorý tvrdil, že skutočné a pravdivé je iba to, čo sa dá zmyslami poznať a skúsenosťou a experimentmi overiť. Realistická tvorba začala už v 30 rokoch 19-teho storočia tvorbou Charlesa Dickensa a končí v 20 rokoch 20-teho storočia tvorbou Tolstého a Čehova. Z realizmu vznikli tri ďalšie smery – naturalizmus, kritický realizmus a socialistický realizmus.
Písala sa hlavne próza, pretože poézia je subjektívna, z prózy hlavne romány, novely, poviedky. V knihách je použitá technika drobnokresby – do podrobností sú vykreslené jednotlivé detaily udalostí, prípadne pri opisoch, čo vedie k veľkej obsiahlosti.

Naturalizmus
Je to smer odvodený od realizmu. Zachováva si jeho znaky a prehlbuje ich. Človek je chápaný ako biologický jedinec, ovplyvnený dedičnosťou a prostredím. Z týchto faktorov sa človek nedokáže vymaniť. Myslenie a činnosť človeka je riadená pudmi, ľudia sú zmyselný a živočíšny. Autori sa snažili všetko zobraziť nestranne a objektívne, niektoré fakty popisujú do odpudivých detailov.

Znaky svetového realizmu
1) V popredí konania postáv je rozum
2) Diela zachytávajú objektívny pohľad na svet – vševediaci rozprávač v 3 os. j.č.
3) Postavy sa vyvíjajú pod vplyvom psychologických podnetov
4) Postavy nie sú idealizované
5) Postavy sú produkty prostredia v ktorom žijú
6) Postavy sú typizované
7) Postavy zo všetkých vrstiev sú realisticky vykreslené
8) Jazyk je diferencovaný
9) Námety sú z prítomnosti
10) Konflikt diela je sociálny a spoločenský
11) Je použitá technika realistického detailu a drobnokresby

Žádné komentáře:

Okomentovat