Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20. MATURITNÁ OTÁZKA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA

20. MATURITNÁ OTÁZKA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA
Moderné prúdy v poézii 19. alebo 20. storočia
1 Moderné prúdy v poézii 19. alebo 20. storočia
1.1 Svetová literárna moderna
Pod týmto pojmom rozumieme súbor umeleckých prúdov, ktoré vznikli v 80-tych rokoch 19. storočia a pretrvávali do 20-tych rokov 20. storočia. Tieto prúdy vznikli ako reakcia na filozofiu pozitivizmu, na realizmus a naturalizmus. Autori sa vracali k prvkom romantizmu a boli ovplyvnený filozofiou subjektívneho idealizmu, podľa ktorej tvrdili, že základom existencie človeka sú jeho subjektívne pocity, názory, predstavy. Takisto boli zaujatý názormi A. Schopenhauera (Schopenhauerov pesimizmus – všetko ľudské chovanie má čo dočinenia zo sexom) a F. Nietzscheho (filozofia delenia ľudí na nižších a vyšších ). Autorov spájala Takisto nenávisť k meštiakom, ktorých pokladali za materialistov. Kolískou tohto smeru je Francúzsko, kde v rokoch 1830,1848 a 1871 prebehli tri revolúcie, ktoré mali zmeniť svet a do ktorých sa autori s týmto predsavzatím zapájali, všetky tri však boli porazené a autori pochopili, že zmeniť svet nieje také ľahké a začali sa venovať len tvorbe. Chceli písať tzv. čisté umenie – nemalo mať myšlienku, malo existovať len pre svoju existenciu, používali nezrozumiteľné výrazu a konštrukcie, čo prinieslo týmto smerom zaznávanie. Moderna má tri hlavné smery – symbolizmus, impresionizmus a dekadenciu.

Symbolizmus
Začiatky tohto smeru položil v druhej polovici 19. storočia vo Francúzku Charles Bodlaire. Názov smeru je z gréckeho slova symbolón – znak, znamenie, pretože v symbolizme je hlavným básnickým prostriedkom práve vyjadrovanie cez symboly.
1) Používajú sa symboly – slová pomenúvajúce niečo konkrétne, ale majúce aj abstraktný význam na základe zmyslového vnímania, ďalej metafory, personifikácie, alegórie
2) Píšu sa hlavne lyrické básne na základe konkrétnych zážitkov
3) Dej je len naznačený, skratkovitý
4) Poézia je charakteristická hudobnosťou, diela dobre znejú
5) Hlavný pocitom je osamelosť, obrazy smútku, smrti
6) Autori unikajú od reality, vzťah k nej je iracionálny, nechápu ju
7) Používajú sa cudzie výrazy z liturgie, prírodných vied a filozofie

Žádné komentáře:

Okomentovat