Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Henri Bergson

Henri Bergson
- východiskem jeho uvažování je něco, co je spojováno s poznáním intuice
- protišovinistický, protirasistický, byl inspirací pro Marcela, Prousta
• Vývoj tvořivý
• Filozofické eseje

Bergson je důležitý reprezentant neovitalistické linie fil. života a moderní fil. vůbec
- kladl si filozofické a přírodovědné otázky
- ve filozofii otevírá linii dotýkající se problému nového promýšlení metafyzických otázek
- je to jeden z autorů, kteří se ve 20. stol. pokusili konstatovat novou metafyziku, pojmy substance – ve smyslu Platonových idejí; pokusili se nabídnout jiný pohled na realitu = permanentní procesuální dění

- podle B. bychom měli chápat bytí světa jako neustálý tok změn
- ot. Jak lidské poznání (smyslové i rozumové) zachází se světem, čemu všemu podléháme – snaží se ukázat problematické stránky .
- řešení: od ontologie, teorie poznání

přemýšlení o svobodě – 2 pojmy: PROSTOR a ČAS
- veškeré potíže v moderní době plynou z toho, že tyto dvě kategorie nejsou dobře zpracovány – čas i prostor vnímáme tak, že podléháme iluzím.
- klíčové iluze – naší přirozenou tendencí je preferovat prostorové myšlení, pokoušíme se vše převádět na prostorový model, preferujeme zrak (vnímání prostorovosti)

VIDĚT X VĚDĚT (rozdíl v jedné hlásce)

- vycházíme z obvyklého uznávaného principu nepropustnosti hmoty (př. v jednu chvíli nemohou dvě tělesa zaujmout stejné místo v prostoru). Jestliže máme takto nastavené vnímání, tak máme představu dvou těles ležících vedle sebe – dopracování k abstrakci (kvantitativní abstrakce = 1 a 1).
- tento návyk je vcelku přirozený, my si ho podržujeme i v přemýšlení o entitách nehmotné povahy, že i u duševních fenoménů (symbolů) uvažujeme prostorově i když jsou nesčitatelné.
- v tom je problém – zacházíme se symboly stejně jako s věcmi = deformace psychiky vědomí
- kromě toho je problém, že tak zacházíme i s časem (v duchu řada entit tvořících řadu – časovost převedena na prostorovost). To je podle B. špatný postup, protože se takto zmocňujeme reality a vytváříme si iluze a představujeme si, že odpovídají realitě (takto chápán čas je fantom prostoru)

Žádné komentáře:

Okomentovat