Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tržní poptávka po vstupu

– je souhrn množství vstupu poptávaného všemi odvětvími a všemi zaměstnavateli, kteří tento vstup používají, při jakékoli dané ceně vstupu. Obr.3. Poptávka každého odvětví po vstupu závisí na příjmu z mezního produktu vstupu a na způsobu, jakým se mění cena výrobku, když nabídka tohoto výrobku roste.

Tržní nabídka vstupu – je vztah mezi cenou vstupu a nabízeným množstvím vstupu pro všechna odvětví a ostatní použití. Ochota vlastníků vstupu prodat služby tohoto vstupu závisí na alternativních nákladech této činnosti.

Tržní rovnováha – ceny VF a jeho obchodované množství jsou určeny interakcí tržní poptávky po faktoru a jeho tržní nabídky. Tržní rovnovážná cena faktoru na konkurenčním trhu je cena, při které se poptávané množství faktoru rovná nabízenému. Změna tržní poptávky po určitém výrobním faktoru mění jak cenu tohoto faktoru, tak jeho obchodované množství, velikost těchto změn však závisí na elasticitě nabídky faktoru. Jestliže je nabídková křivka strmá či dokonce vertikála (nabídka je neelastická), změna ceny je velká a změna obchodovaného množství malá nebo nulová. Obr.4. Změna tržní nabídky VF, která rovněž mění cenu i obchodované množství faktoru, mění samozřejmě i důchod obdržený těmi, kdo faktor nabízejí. Růst tržní nabídky se odráží v růstu obchodovaného množství a poklesu ceny a naopak. To, zda změna tržní nabídky faktoru zvyšuje nebo snižuje důchod (ten je dán cena * množství), závisí opět na elasticitě poptávky po faktoru. Pokles obchodovaného množství faktoru může znamenat snížení jeho důchodu (je-li poptávka elastická) nebo zvýšení jeho důchodu (je-li neelastická).

Žádné komentáře:

Okomentovat