Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příjem z průměrného produktu (ARP) – je příjem na jednotku zapojeného VF

Např. ARPK = TR / K = (PA*QA) / K = PA *(QA / K) = PA * APK

APK = průměrný produkt kapitálu

Mezní náklady na faktor (MFC) – změna celkových nákladů firmy způsobenou tím, že firma najala dodatečnou jednotku daného výrobního faktoru.

Např. MFCK = dTC / dK

Průměrné náklady na faktor (AFC) – jsou náklady na jednotku kapitálu zapojeného do výroby

AFCK = TC / K = (r*K) / K = r

AFCL = w


Poptávka po vstupu
Firemní křivka poptávky po vstupu (obr 1) ukazuje vztah mezi cenou vstupu a množstvím vstupu, které je poptáváno firmou. Když může firma nakoupit veškeré vstupy za tržní cenu, bude její křivka příjmu z mezního produktu zároveň také její křivkou poptávky po vstupu. (firma max. zisk najímá jakýkoli vstup na konkurenčních trzích, dokud se příjem z mezního produktu vstupu nerovná jeho ceně).

Změna firemní poptávky po vstupu – znamená posun celé křivky poptávky po vstupu, který je způsoben jinou determinantou než je cena:

1) poptávka po výstupu firmy – obr.2, zvýšili se poptávka po výstupu, stoupne jeho cena, růst ceny zvýší MRP, to způsobí posun poptávky doprava.

2) Ceny a množství vstupů – substitutů a komplementů –

a) substituty – klesne-li cena kapitálu (stroj na výrobu zmrzliny), sníží se poptávka po práci, pracovníci budou nahrazováni stroji

b) komplementy – P a K mohou vystupovat i jako komplementy, přikoupíme-li další stroje, vzroste poptávka po dělnících

1) technická změna ovlivňující mezní produkt vstupu – technické zlepšení zvýší mezní produkt daného vstupu, a zvýší poptávané množství

Žádné komentáře:

Okomentovat